Artist Impressie studentenwoningen Nassaustraat zoals NBU die gaat bouwen. beeld NBU
Artist Impressie studentenwoningen Nassaustraat zoals NBU die gaat bouwen. beeld NBU

Toestroom nieuwe asielzoekers zorgt voor wachtlijst huisvesting

Algemeen

BREDA - Het vinden van huisvesting voor asielzoekers met een status in Breda blijkt een steeds grotere zoektocht. Met name het vinden van goedkope woningen voor jonge Eritreeërs en huizen voor grote gezinnen blijkt niet altijd even makkelijk. “De gemeente loopt drie jaar achter.”

Breda moest in 2014 166 vluchtelingen huisvesten. Dit aantal werd niet gehaald omdat er te weinig woningen beschikbaar waren, stelt de Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk. Hiervan zijn volgens deze stichting nog 40 mensen die ook dit jaar nog wachten op een woning. Breda heeft voor 2015 een taakstelling van 298 vluchtelingen met status.

Volgens de gemeente zijn er op dit moment 22 door het COA gekoppeld aan Breda. "Maar nog niet van alle vergunninghouders hebben we gegevens zodat we ze nog geen woning kunnen toewijzen", aldus de woordvoerder. De gemeente bestrijdt dat ze drie jaar achter loopt. "Volgens ons zijn er nog dertig asielzoekers die niet gehuisvest zijn." De plaatsingstermijn van tien weken wordt soms niet gehaald, erkent hij. De wethouder pleit voor onorthodoxe maatregelen om voldoende woonruimte te creëren. 

Hanneke Ermstrang van Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk zegt dat er meerdere oorzaken zijn voor het huizentekort. “We hebben te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea, hiervan krijgt ongeveer 80% een tijdelijke verblijfsvergunning. Daarnaast hebben sommige mensen specifieke huiswensen. Denk aan mensen met een handicap of grote gezinnen.”

Veel Eritrese vluchtelingen zijn jonger dan 23 jaar. Door hun jonge leeftijd krijgen ze minder huursubsidie waardoor de woningcorporaties ook op zoek moeten naar goedkopere woningen. Via de wet is het zo geregeld dat wanneer een vluchteling met status door het COA is gekoppeld aan een stad, deze gemeente binnen tien weken een woning moet regelen. “De gemeente loopt als drie jaar achter bij het toewijzen van huizen. Ze doen hun best, maar ik maak me zorgen of we de doelstellingen dit jaar wél gaan halen.”  

(update 25-02, 12:25 uur)