Juwelier Sengers in de Halstraat is dinsdagmiddag overvallen.
Juwelier Sengers in de Halstraat is dinsdagmiddag overvallen. Perry Roovers /SQ Vision

Halstraat even in rep en roer na overval juwelier

Algemeen

BREDA - Winkeliers in de Halstraat hebben niks meegekregen van de gewapende overval dinsdagmiddag bij een juwelier in de Bredase winkelstraat. Enkele ondernemers in de straat hebben een fluitje in de winkel liggen om in te zetten bij calamiteiten. Tijdens de overval heeft echter niemand gefloten. “Ze kunnen eerder schieten dan dat jij je fluitje hebt gepakt”

De juwelierswinkel is met rood lint afgezet. Sommige mensen vragen bezorgd aan de politieagent voor de juwelier wat er is gebeurd. De politie is verderop in de stad nog steeds bezig met de klopjacht naar de twee daders die de gewapende overval hebben gepleegd en zoekt getuigen.

Peter Warlich van de kledingwinkel ‘Zo Vader Zo Zoon’ in de Halstraat heeft niks meegekregen van de overval. “Ik zag in een keer politie de straat in rijden en op Facebook las ik toen het bericht.” Volgens de winkelier is de straat niet crimineel. “Het gebeurde op klaarlichte dag en er rennen wel vaker mensen hard voorbij, omdat ze de bus moeten halen.”

Warlich kwam eerder met het idee om tijdens calamiteiten de winkeliers op een noodfluitje te laten blazen. “Dit geval was te extreem om de fluit in te kunnen zetten, met een pistool tegen je hoofd denk je daar niet aan.” Warlich wijst erop dat het fluitje alleen gebruikt kan worden bij kleine calamiteiten zoals een winkeldiefstal of iemand die bijvoorbeeld onwel wordt in de winkel. “Extreme criminaliteit kunnen we niet tegengaan met het fluitje.”

De medewerkster van Nexcd heeft ook helemaal niks meegekregen totdat de politie de straat in kwam. “Het was ook helemaal niet rumoerig buiten rond de tijd van de overval en je kijkt ook niet continu naar buiten.” Ze is van mening dat in deze situatie je juist gericht geen gebruik maakt van het fluitje vanwege je eigen veiligheid. “Het is in het algemeen een rustige straat, het is eng als je eraan denkt”

Bakkerij Dikke Mik aan de overkant van de juwelier heeft niks doorgehad of verdachts gezien. “De politie kwam de straat ingereden en stopte voor de juwelier”, verklaart de medewerkster. Zelf heeft ze nog nooit gehoord van een fluitje. “Ik weet wel dat verschillende winkeliers in de straat er gebruik van maken.” Fluiten kan volgens haar nooit kwaad, maar ze zou criminelen nooit zelf achterna rennen.