Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

‘Onorthodoxe oplossingen nodig voor huisvesting asielzoekers’

Algemeen

BREDA - De huisvesting van asielzoekers die een tijdelijke verblijfvergunning hebben gekregen vraagt om een onorthodoxe aanpak. Dat stelt wethouder Patrick van Lunteren (SP) in een reactie op het moeizaam vinden van woonruimte voor deze groep.

Van Lunteren wil daarom snel met corporaties en buurgemeenten in gesprek over mogelijke oplossingen. Volgens zijn woordvoerder denkt hij daarbij aan het inzetten van leegstaand commercieel vastgoed zoals kantoren. “Daarom wil hij ook gaan bespreken met private partijen.” Op welke termijn deze gesprekken moeten gaan plaatsvinden is nog niet bekend.

In Breda en Oosterhout zijn op dit moment ongeveer 200 asielzoekers met een verblijfsvergunning op zoek naar huisvesting. Zij zijn door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de gemeente toegewezen. Het asielzoekerscentrum in Breda heeft daar geen invloed op, bevestigt de woordvoerder.

Breda heeft na het toewijzen van de vergunning tien weken de tijd om een geschikte woning te vinden. “Dat kost veel moeite”, erkent de gemeentewoordvoerder. “De druk op de woningmarkt voor betaalbare woningen is al groot.”

Op dit moment zijn er nog 30 personen die in 2014 te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven zonder huisvesting. 22 daarvan moeten in Breda onderdak vinden. In totaal gaat het nu om 52 personen die een woning zoeken. “Dat zijn geen 52 woningen, omdat hier ook gezinnen bij zitten”, benadrukt de woordvoerder.

Hoe de vraag naar woningen voor deze groep zich ontwikkelt de komende tijd is volgens de gemeente lastig in te schatten. “Het COA koppelt samen met de provincie de vergunninghouders aan gemeenten. We gaan er vanuit dat er in de tweede helft van het jaar nog 150 asielgerechtigden komen. Over de toekomst is weinig te zeggen, dat is afhankelijk van veel factoren.”

Breda gaat er alles aan doen de mensen te plaatsen. “Maar dat vraag dus veel flexibiliteit.” Van een achterstand is op dit moment geen sprake.