Antwerpen Centraal.
Antwerpen Centraal. Eddy Van 3000/Flickr.com

Breda op werkbezoek naar Antwerpen voor burgerbegroting

Politiek

BREDA - Vijftien Bredanaars, vijftien raadsleden en vijftien ambtenaren gaan vrijdag samen met wethouder Van Lunteren naar Antwerpen. Doel is te ervaren hoe die stad omgaat met een burgerbegroting.

De wens om tot een burgerbegroting te komen stond opgenomen in de begroting 2015, die door de raad is vastgesteld. Dit jaar wordt gebruikt om te kijken hoe burgers meer inspraak kunnen krijgen in de bestedingen in hun eigen wijk.  

Onder de noemer ‘Breda begroot’ moet duidelijk worden hoe een burgerbegroting kan worden ingevoerd. “De vorm en het verloop van het proces, de duur en de hoeveelheid geld waar het omgaat zijn op dit moment allemaal nog niet duidelijk.”

De inwoners die vrijdag meegaan konden zich de afgelopen weken aanmelden. Zij zijn juist nu al uitgenodigd om mee te praten, betoogt Patrick van Lunteren namens het college: “Het is een nieuw proces, een gezamenlijke ontdekkingsreis. Hoe het proces er precies uit komt te zien, weet ik nog niet. Voor mij staat voorop dat dit de kans is om dingen echt anders te doen met de stad.”

De bus met de delegatie vertrekt vrijdag om 08.45 uur bij het Chassé Theater. Na aankomst krijgen de Bredanaars uitleg van de plaatselijke projectleider Hanne Bastiaensen over de manier waarop de Sinjoren met de burgerbegroting omgaan.

In Antwerpen wordt aan de hand van een spel bepaald welke onderwerpen in de burgerbegroting worden behandeld. Dat spel wordt ook door de Bredase deelnemers gespeeld. Vervolgens wordt in een tweede spelopzet het budget verdeeld.

Mogelijk volgen later ook bezoeken aan andere steden die met een burgerbegroting werken worden bezocht. "Maar dat hangt af van de ervaringen in Antwerpen en de wensen van de mensen die meezijn."