NAC-Willem II 2015. Zukanovic valt in.
NAC-Willem II 2015. Zukanovic valt in. Peter Visser

Tien mille boete NAC voor opstellen Zukanovic

NAC

ZEIST - De aanklager betaald voetbal heeft NAC een boete opgelegd van €10.000 voor het opstellen van de niet speelgerechtigde Miloš Zukanovic. Hiervan is €2.500,- voorwaardelijk. NAC heeft inmiddels laten weten akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel.

NAC vreesde in eerste instantie ook puntenaftrek, iets dat desastreus zou kunnen zijn in de strijd tegen degradatie. De verschillen met de directe concurrenten zijn immers erg klein. "Wij zijn opgelucht over deze beslissing, dan kun je wel stellen", aldus een woordvoerder van de club. NAC voerde in zijn verdediging aan dat ook de KNVB een rol had. De voetbalbond verklaarde Zukanovic speelgerechtigd. "Dat heeft de aanklager meegewogen in zijn oordeel, al blijven wij natuurlijk eindverantwoordelijk." 

Volgens de aanklager heeft NAC door het opstellen van de Kroaat 'de belangen van de sectie betaald voetbal en de voetbalsport in het algemeen geschonden." 

Zukanovic kwam in januari dit jaar over van de Servische club FK Crvena Zvezda en heeft de Kroatische nationaliteit. Wettelijk geldt dat werkgevers voor werknemers met de Kroatische nationaliteit over een tewerkstellingsvergunning moeten beschikken en ten aanzien van Zukanovic is deze vergunning er niet, zo is gebleken.

Zukanovic kwam tijdens drie duels in de Eredivisie in actie: NAC – Willem II, Excelsior – NAC  en NAC - PSV. De wedstrijd tegen Willem II eindigde in 0-0 en Zukanovic viel in de 86e minuut in. De wedstrijd tegen Excelsior kende dezelfde eindstand en Zukanovic viel in de 83e minuut in. De wedstrijd tegen PSV ging met 0-2 verloren. Daarnaast stond Zukanovic de hele wedstrijd op het veld in het duel tussen Jong Brabant United en Jong NAC Breda (1-2). De jongen voetballer heeft NAC inmiddels alweer verlaten.

Nadat het tuchtrechtelijke traject is afgerond, neemt het bestuur betaald voetbal binnen afzienbare tijd een beslissing over het gevolg voor de genoemde wedstrijden. De verschillende clubs hadden al eerder laten weten geen behoefte te hebben aan het overspelen van de wedstrijden.