foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Gevangenisstraf Bredanaars geëist voor 'postorderbedrijf' met gevaarlijk vuurwerk

Algemeen

BREDA - Tegen twee mannen uit Breda is een celstraf geëist omdat zij zwaar vuurwerk per post hebben verstuurd. Dat maakte het Openbaar Ministerie op woensdag bekend.

De twee mannen hadden een webwinkel waar klanten vuurwerk uit Polen konden bestellen. Vele soorten vuurwerk waaronder mortieren, cobra’s, Delovo Rana’s en signaalraketten werden via GLS en UPS naar Nederland verspreid. Dit soort vuurwerk mag normaal gesproken alleen in speciale vrachtwagens en alleen aan professionele vuurwerkafstekers worden geleverd. “Hiermee hebben ze postbodes, bestuurders en omstanders in woonwijken en in het verkeer in levensgevaar gebracht”, zei de officier op zitting.

De 25-jarige man hoorde de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de 33-jarige man eiste de officier 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Een derde verdachte, een 25-jarige man uit Beuningen kreeg een werkstraf geëist van 180 uur. Hij zou voor zo’n 2000 euro aan illegaal vuurwerk hebben besteld bij de webshop.

De officier van justitie richtte zich tijdens de zitting op de onverschillige houding van de verdachten. “Ze wisten dat de pakketdiensten geen explosief vuurwerk mochten vervoeren. Daarom verzwegen ze opzettelijk de schadelijke inhoud van het postpakket” zei de officier.

“Met alle gevaren van dien: Diverse pakketdiensten maken gebruik van particulieren die als zzp-er werkzaam zijn en hun eigen auto gebruiken voor het vervoer. Sommige particulieren roken in hun auto. Allemaal zaken die bij het vervoer van gevaarlijke stoffen zoals explosief vuurwerk ten strengste verboden zijn vanwege de gevaren die dat met zich meebrengt.”

De uitspraak is 11 maart.