Afbeelding

Nieuwe bezwaarcommissie voor jeugd, zorg en participatie

Algemeen

BREDA - Bredanaren die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente op het gebied van jeugd, zorg en participatie kunnen voortaan een bezwaar indienen bij de nieuwe bezwaarcommissie Sociaal Domein. De commissie bestaat uit twee kamers: de kamer Jeugd en kamer Zorg en Participatie.

De commissie Sociale Zekerheid vervalt. Hier konden alleen bezwaren ingediend worden op het gebied van Zorg en Partcipatie. “Jeugd is er nu bijgekomen, daardoor is er nu een bredere commissie samengesteld met twee verschillende kamers, het Sociaal Domein”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

De commissie bestaat uit specialisten op het gebied van Jeugd, Participatie en zorg en hebben hier in de praktijk ook ervaring mee. De commissieleden hebben ook kennis van het algemeen bestuursrecht, de Jeugd, Participatiewet en Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Bij de kamer Jeugd beslist de commissie over alle bezwaarschriften die te maken hebben met de Jeugdwet. Binnen de kamer Zorg en Participatie worden bezwaarschriften met betrekking tot Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de Wet inkomensvoorziening oudere behandeld. Ook behandelt deze kamer gedeeltelijk de arbeidsongeschikte werkloze werknemers, de Wet inkomensvoorziening ouderen, een deel arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen.

De commissie beoordeelt of een eerder genomen besluit aangepast moet worden. Hier wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de Bredanaar die bezwaar maakt. In het derde kwartaal van 2015 komt er een evaluatie over de ervaringen van de nieuwe commissie Sociaal Domein.