Afbeelding

‘Opschorten ouderbijdrage Jeugd GGZ niet goed gecommuniceerd, wel terecht’

Politiek

BREDA - Het opschorten van de ouderbijdrage voor de Jeugd GGZ is volgens het stadsbestuur onhandig gecommuniceerd, maar wel terecht. De VVD had kritische vragen gesteld over het feit dat het onderzoek van staatsecretaris Van Rijn hierover nog niet is afgerond.

Het college wijst erop dat meerdere steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook de ouderbijdrage tijdelijk hebben stopgezet. De bijdrage zou mogelijk kunnen leiden tot zorgmijdend gedrag. Ook geldt de bijdrage niet voor ouders die dit bedrag vergoed krijgen via de ziektekostenverzekeringswet. Dit vindt het college niet rechtvaardig.

Staatssecretaris Van Rijn heeft begrip getoond voor de argumenten tegen de eigen bijdrage en hierop een onderzoek gestart. Dit onderzoek bekijkt ook of het verstandig is om gemeente zelf te laten beslissen over het invoeren van een ouderbijdrage voor Jeugd GGZ. Het onderzoek wordt nog dit jaar afgerond.

Wanneer er wordt besloten om de ouderbijdrage niet met terugwerkende kracht te innen wordt dit betaald met de financiële buffer voor de jeugdhulp.