Reisondernemer Huub van Luyt op locatie.
Reisondernemer Huub van Luyt op locatie.

Carrièreswitch: Bredase ondernemer haalt wereld naar Nederland

Economie

BREDA - Iets meer dan vijf jaar geleden besloot Huub van Luyt dat de zoveelste reorganisatie bij zijn werkgever HP vooral ook een kans was. Van Luyt greep die kans en begon voor zichzelf. Nu stelt hij maatwerkreizen samen met zijn bedrijf Hemingstone Travel. Zijn verhaal over deze carièrreswitch én de inspiratiedag die hij houdt.

“Het reizen zit bij mij en mijn familie in het bloed. Mijn vader en moeder maakten voordat ik geboren was al reizen achter het ijzeren gordijn, dat toen echt nog een zwart gat was”, vertelt de voormalige IT-projectmanager van HP. Na zijn studie bedrijfseconomie was de reisbranche ook de eerste sector waar hij op zoek ging naar werk. “Maar de banen voor mijn opleiding waren er niet echt. Zodoende kwam ik in de IT terecht.”

24 jaar werkte Van Luyt bij HP en voorgangers Compaq en Digital als international projectmanager. “Ik zorgde voor de interne IT van HP. Door alle fusies moesten er altijd interne systemen geïntegreerd worden. De laatste zeven jaar werd het werk steeds technischer, waardoor ik het ook minder leuk vond.”

Na de reorganisatie herontdekte hij in het outplacementtraject zijn passie: reizen. “Tijdens mijn werk heb ik veel gereisd, maar dat waren toch gewoon zakenreizen: hotel in en uit en naar kantoor. Met ons gezin hebben we in die jaren wel veel gereisd.”

De beslissing om een eigen reisorganisatie te starten was gaandeweg een logische. “De vraag tijdens die outplacement was ‘ga je op zoek naar een nieuwe baan of start je een bedrijf’. Dat laatste wilde ik. Werken met mijn passie, waar je werk energie oplevert.”

“Sindsdien bied ik maatwerkreizen aan. Opvallend genoeg bleek er best veel overlap met mijn werk als projectmanager. Na een gesprek met de klanten over wat ze willen en verwachten van een reis moet het organisatorische geregeld worden. Zo is elke reis een project.”

Hemingstone Travel bestaat nu vijf jaar. “Om reizen te kunnen aanbieden moet je in landen partners hebben. Daar heb ik de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd en een heel netwerk opgebouwd. Vijftien partners komen nu naar Breda om verhalen te vertellen over hun land.” Dat gebeurt veelal in het Engels vanwege de herkomst van de partners. Die komen onder meer uit Oman, Marokko, Bhutan, Costa Rica, Sri Lanka en Portugal.

'Dat wilde ik. Werken met mijn passie, waar je werk energie oplevert'

“Een van de partners is Hamish uit Tanzania. Hij komt vertellen over zijn land, maar ook over de beklimming van de Kilimanjaro. Dat is een van de dingen die nog op mijn bucket-list staat. Een ander verhaal vertelt Ko over Spitsbergen. Hij is daar vijftig jaar geleden geweest als wetenschapper om onderzoek te doen naar ijsberen. In augustus gaat hij weer terug voor onderzoek, maar dan kunnen ook toeristen mee.”    

Tijdens de dag zijn er verschillende presentaties, waarvoor bezoekers zich vooraf kunnen inschrijven. Zelf geeft Van Luyt een presentatie over de Transmongolië Express. “De treinreis van Moskou naar Peking. Die kun je boeken als gewone treinreis, maar ook als Tsarengoud. Dan ga je als een soort cruiseschip over het spoor en stap je voor excursies uit bij bijzondere plaatsen”, aldus de enthousiaste ondernemer.

Hemingstone Travel Inspirations 2015, zondag 8 maart in de Lutherse Kerk.

Huub van Luyt van Hemingstone Travel uit Breda.
Huub van Luyt van Hemingstone Travel uit Breda.