Afbeelding
Tim van het Hof

Burgerbegroting: 'Pokeren' met belastinggeld in Antwerpen

Politiek

BREDA - De gemeenteraad van Breda was vrijdag in Antwerpen om inspiratie op te doen voor een burgerbegroting. Het district Antwerpen werkt al een jaar met de burgerbegroting waarbij 1.1 miljoen euro op een begroting van 10 miljoen wordt uitgegeven door de burgers van de stad.

Oud-districtschepen Willem Frederik Schiltz is de grote aanjager van de burgerbegroting in het district Antwerpen. Volgens hem is er veel doorzettingsvermogen nodig, met veel test- en klankbordgroepen om de theoretische concepten in de praktijk te testen. In de Vlaamse stad werden de plannen vooral getest in de cafés van de stad.

Het geld wordt namelijk niet zomaar uitgegeven, maar via een soort pokerspel waarbij niet alleen om een mening wordt gevraagd, maar ook moet worden onderhandeld voor de eigen kroonjuwelen. Plannen die niet de steun hebben van 66.7% van de deelnemers, of minder dan 60.000 euro inleg hebben worden namelijk niet meegenomen in de begroting. Ook wordt de deelnemers gevraagd om tien dingen te noemen die goed gaan in de stad en tien dingen die beter kunnen.

De Bredase delegatie, bestaande uit vijftien raadsleden, vijftien burgers en vijftien ambtenaren en enkele collegeleden speelden beide spellen om te ervaren of het Antwerpse systeem van burgerbegroting ook in Breda zou kunnen gaan werken. 

Het doel van de burgerbegroting is om te zorgen dat er minder over de hoofden van burgers wordt heen geregeerd. Daarnaast zou de burger door het onderhandelen meer begrip kunnen ontwikkelen voor het politieke besluitproces. Door de directe invloed van de bewoners zou de burgerparticipatie ook op andere vlakken grotere worden, zo is de gedachte.

Raadslid van D66 Tim van het Hof vond het een leerzame dag die veel inspiratie heeft opgeleverd. “Het is goed om eens te kijken bij een stad die ervaring heeft met en burgerbegroting. Het was verder mooi om te zien dat de aanwezige 15 bewoners erg enthousiast waren.”

Het Antwerpse model een-op-een overnemen lijkt Van het Hof geen goed idee. “Hun manier van kiezen is wel erg getrapt, ik denk dat we dit in breda creatiever kunnen doen.” Het raadslid vindt de kosten voor het project in Belgie ook wat aan de hoge kant. “In Breda zouden we misschien voor een creatievere manier moeten kiezen. Met een app bijvoorbeeld, dat je op een tindermanier mensen hun keuze laat maken. Dat drukt ook de kosten.”