foto Flickr
foto Flickr

D66 wil wietbeleid ook op lokaal en provinciaal niveau veranderen

Politiek

BREDA - D66-gemeenteraadslid Tim van het Hof en kandidaat Statenlid Arend Meijer maken zich sterk om ook op provinciaal en gemeentelijk niveau het wietbeleid aan te passen. De twee maakten dat bekend in et vervolg op het wetsvoorstel dat D66 in de Tweede Kamer indiende om wietteelt te reguleren. 

Beide politici waren te gast bij een cursusdag van Stichting Vakbekwaamheid Coffeeshop Keten (SCVK). De stichting geeft cursussen die te maken hebben met coffeeshops voor werknemers en werkgevers over bijvoorbeeld volksgezondheid en veiligheid. Volgens Van het Hof liggen deze cursussen in lijn met de brief die Staatssecretaris van Rhijn onlangs aan de Tweede Kamer stuurde waarin stond dat het kabinet grote waarde hecht aan goede preventie in de coffeeshops.

Het liberale raadslid zou graag zien dat er ook op lokaal niveau meer onderscheid wordt gemaakt tussen legale en illegale softdrugs. “Op lokaal niveau zou de gemeente, politie, de coffeeshopbranche en kenniscentra in gesprek moeten gaan hoe zij op lokaal niveau tot een veilige, transparante en verantwoorde keten kunnen komen van kweek tot verkoop tot gebruik.”

Het reguleren van de voor- en achterdeur levert volgens Meijer minimaal 500 miljoen euro op. Zo zou er 200 miljoen euro bespaard kunnen worden op politie en justitie, en levert het heffen van accijnzen een mogelijke besparing op van 300 miljoen euro. “De capaciteit die in Brabant vrijgespeeld wordt, wil D66 inzetten op de aanpak van synthetische druglabs. Hiermee willen we onder andere het illegaal dumpen van drugsafval stoppen”, vertelt het kandidaat-Statenlid.

Meijer zou graag zien dat op provinciaal niveau gecertificeerde teelt kan plaatsvinden in lege stallen. De leegstand in het buitengebied zal volgens hem namelijk de komende jaren explosief toenemen. Wageningen Universiteit rekende volgens Meijer in maart van dit jaar uit dat 24 duizend bedrijven de komende jaren zullen stoppen. “Daarmee gaat 32 miljoen meter aan woon- en bedrijfsgebouwen gepaard. De onderzoekers schatten in dat de helft van eigenaar zal wisselen, de andere helft is gedoemd om leeg te blijven.”

Wiet telen in de lege stallen kent volgens Meijer veel voordelen. Zo zijn luchtwassers al aanwezig, waardoor de stankoverlast voor de omgeving mee zal vallen. De warmte kan in de stallen al goed en veilig gecontroleerd worden. Bovendien bevinden vanwege gezondheidsredenen veel van de stallen zich al op minimaal 250 meter afstand van woningen. “Het is tijd om de wietteelt van schimmige zolderkamertjes te verplaatsen naar veiligere omgevingen, wat mij betreft zijn dat de lege stallen in Brabant”, zegt Meijer.