Afbeelding
Freek de Swart

De Colonel en King of Rock te bewonderen tijdens de Elvis Code

Cultuur

BREDA - In het Breda's Museum is donderdagmiddag de tentoonstelling De Elvis Code geopend. De expositie zoomed in op zowel de King of Rock als zijn Bredase manager Colonel Parker.

Bij binnenkomst in het museum is het direct duidelijk dat de bezoeker een bijzondere expositie te wachten staat. Er zijn een kleine honderd belangstellenden, boogiedansers, bier en meer dan 3000 Elvis attributen volgens de digitale catalogus op een scherm.

Directeur van het Breda's Museum, Vera Hoogsteden, vertelt even later in de zaal over het belang van een museum om voor edutainment te zorgen. “En van entertainment wist Colonel Parker alles van”. Het publiek, waar opvallend veel mannen met bakkebaarden en kuiven zitten, knikt instemmend. Het verzamelen van alle objecten van was volgens de directeur een Hell of a job. “Maar nodig om ons in staat te stellen de Elvis code te kraken.”

Samensteller van de collectie, Sander van Bussel, zegt dat hij vooral als fan naar de tentoonstelling kijkt. “Als 11-jarig jongetje was dit al mijn held, mijn idool, dat gevoel wil ik jullie ook meegeven.” Door het samenstellen van de tentoonstelling is hij meer over de King te weten gekomen. “Dichter bij Elvis komen dat dit kan eigenlijk niet.”

Wethouder Selcuk Akinci roemt Colonel Parker om zijn vooruitstrevend inzicht. “Zonder die marketingmachine was Elvis niet het icoon geworden dat hij nu nog steeds is.” De wethouder vindt het dan ook logisch dat Colonel Parker is geboren in de stad van de beeldcultuur. "Deze tentoonstelling gaat over de Bredase periode van Dries en zijn relatie met Elvis", besluit hij.

Hierna is het tijd voor de opening van de tentoonstelling door een nichtje van Colonel Parker. Ze onthult een straatnaambord met daarop de beide namen van de Bredanaar en zijn portret. Het kraken van de Elvis Code kan beginnen.

Bekijk de foto’s van de Elvis Code in het fotoalbum.
Lees vrijdag een uitgebreid verslag van de tentoonstelling.