Aftrap Bavelse Berg 2015.
Aftrap Bavelse Berg 2015. Wijnand Nijs

'Sommige zaken moet je op provinciale schaal regelen'

Politiek

Nog iets meer dan een week en dan mag ook Breda naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. BredaVandaag vraagt Bredase kandidaten waarom een gang naar de stembus van belang is. Vandaag: Bob Bergkamp (59), lijstduwer namens het CDA.

Kunt u uzelf kort introduceren?
“Ik ben namens het CDA sinds 2010 wethouder in Breda, momenteel met de portefeuille Ruimtelijke Ordening, Economische Zaken en Sociale Zaken. En tot de komst van Paul Depla op 16 maart vervang ik de burgemeester.”

Waarom is wat er in de provincie gebeurt belangrijk voor Breda?
“De provincie is voor Breda belangrijk, enerzijds omdat de provincie een aantal wettelijke taken heeft die voor Breda van invloed zijn, bijvoorbeeld waar wel en niet gebouwd mag worden. Anderzijds zijn er onderwerpen die niet op de schaal van een gemeente opgelost kunnen worden, zoals de aanleg van (spoor)wegen en de acquisitie van buitenlandse bedrijven. Het is dus van belang, dat we ons vanuit Breda met de provincie bemoeien en met elkaar inzetten voor een sterk Brabant.”

Kunt u daar een concreet voorbeeld van geven?
“Voorbeeld: het is van groot belang dat er een treinverbinding komt tussen Breda en Utrecht, daarvoor is de steun van de provincie onmisbaar. Een ander voorbeeld: de komende jaren komen er meer goederentreinen door Breda/Brabant rijden. Bij Prorail dringen we aan op het snel treffen van geluidswerende maatregelen. Door dat op provinciale schaal te doen hebben we veel meer invloed dan als gemeente alleen. Nog een voorbeeld: de provincie heeft Essent verkocht, het geld dat daarvoor ontvangen is moet worden geïnvesteerd in projecten en opdrachten die het MKB versterken, dat levert voor Bredanaars, jong en oud, banen op.”

Waarom moeten mensen op u stemmen?
“Ik sta op de lijst van het CDA als lijstduwer op nr. 42 om daarmee aan te geven, dat ik veel vertrouwen heb in de kandidaten die boven aan de lijst staan, met Marianne van der Schoot als aanvoerder. Een stem op mij is een stem op het CDA en op een sterk Brabant!”