Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering. Ilse Lukken

'SP wil komende vier jaar verder meebesturen in Brabant'

Politiek

BREDA - Nog iets een paar dagen en dan mag ook Breda naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. BredaVandaag vraagt Bredase kandidaten waarom een gang naar de stembus van belang is. Vandaag: Maurice Spapens, eerder van 2006 tot en met 2014 raadslid voor de SP.

Kunt u uzelf kort introduceren?
“Ik ben geboren op 31 maart 1968 in Breda. In 1995 studeerde ik af aan de kunstacademie St. Joost, modevormgeving. Mijn meest bekende werk is mijn muntenjurk gecreëerd van 2500 vreemde munten uit mijn eindexamencollectie. Sindsdien ben ik als zelfstandige werkzaam vanuit mijn atelier waar ik onder meer kleding op maat maak en cursussen kleding maken geef. Designend kleermaker noem ik mezelf al heel lang, of mode-boer daar ik al weer jaren mijn eigen moestuin heb. Een veelzijdig mens.”

Waarom is wat er in de provincie gebeurt belangrijk voor Breda?
"Ik heb altijd gezegd dat de stad en het raadswerk het belangrijkste zijn. Belangrijker dan de provincie en uiteindelijk Nederland, oftewel Den Haag. Den Haag maakt er een sport van om zoveel mogelijk taken af te stoten en die voor minder geld en meer prestaties onder te brengen bij de provincies of de steden. Daarom is het steeds belangrijker geworden om in de raad of in de provincie een sterke SP fractie te hebben. De provincie is belangrijk voor Breda, net zozeer als dat Breda dat voor de provincie is. Op het gebied van ruimtelijke ordening, kunst, cultuur, milieu, alternatieve energie, zorg en werk. Lokaal vinden we daar iets van. In de provincie heeft men daar ook het een en ander over te zeggen. De afgelopen bestuursperiode is er in Brabant met dank aan de SP veel gedaan aan natuurbehoud.”

Kunt u daar een concreet voorbeeld van geven?
“Vier jaar geleden trof Breda een bezuinigingsgolf waarin onder meer de thuiszorghulpen zwaar werden gekort op hun loon en op hun taken. Oorzaak: bezuinigingen. Het kantelwoord kwam om de hoek kijken. Ondanks de strijd die ik lange tijd samen met ‘Wij zijn de thuiszorg Breda’ mocht voeren, is de thuiszorg nu na de laatste bezuinigingsronde met bijbehorende debacles van omvallende zorgreuzen een holle schil aan het worden. Jammer voor al die mensen die zo graag hun werk doen. Dramatisch voor al die mensen die zorg behoeven en wij maatschappelijk aardig in de kou laten staan.”

Waarom moeten mensen op u stemmen?
“In de acht jaar dat ik SP raadslid in Breda mocht zijn, was ik veel te vinden tussen de mensen die het hard nodig hebben om gehoord te worden en waarvoor gestreden moet worden. De thuiszorg, dak en thuislozen. Rahal Lamlih de dak- en thuislozenkok. De menselijke maat, gelijkwaardigheid, menswaardigheid en solidariteit immer mijn kernwaarden. Hoewel het in de provincie veelal over wat abstractere zaken gaat, wil dat niet zeggen dat het uiteindelijk altijd om mensen gaat. De SP wil de komende vier jaar verder met meebesturen van Brabant. Ik wil de menselijke maat bewaken. Voor eenieder, ga stemmen, dat is het allerbelangrijkste. Een stem op mij een eer, dank daarvoor.”