Bredanaar Owen de Vries schreef het boek Heartful Banking.
Bredanaar Owen de Vries schreef het boek Heartful Banking.

'Een bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij'

Politiek

Nog een paar dagen en dan mag ook Breda naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. BredaVandaag vraagt Bredase kandidaten waarom een gang naar de stembus van belang is. Vandaag: Owen de Vries, kandidaat voor Partij voor de Dieren.

Kunt u uzelf kort introduceren?
“Van jongs af aan hou ik van de natuur. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in de jungles van Thailand en Peru en heb me over veel natuurschoon, wereldwijd, mogen verwonderen.  Bergen, bossen, meren, moessons, slangen, spinnen, kolibries, palmbomen, exotische vruchten et cetera. Die verwondering en de liefde is altijd gebleven en daarom ben ik ook lid van de Partij voor de Dieren. Verder kan ik vertellen dat ik ruim 20 jaar bij ABN AMRO bank heb gewerkt en gezien wat de directe en indirecte invloed van banken op natuur en milieu is. Daarover heb ik het boek Heartful Banking geschreven. Hierin laat ik zien wat duurzaam bankieren inhoudt.”

Waarom is wat er in de provincie gebeurt belangrijk voor Breda?
“Voor het behoud en om te blijven genieten van natuur, milieu en dieren zijn alle politieke niveaus nodig. Zowel internationaal, nationaal, provinciaal als lokaal. De provincie Brabant is daarin een essentiële schakel tussen landelijke overheid en de lokale Bredase activiteiten. Zij kan grootschalige projecten opstarten die belangrijk zijn.”

Kunt u daar een concreet voorbeeld van geven?
“Ik ben bestuurslid bij de Coöperatie BRES (Bredase Energie Services). Het Rijk en de gemeente Breda willen graag dat bewoners duurzamer en energiezuiniger gaan leven en BRES helpt bewoners met de voorlichting en de uitvoering. Met behulp van subsidie van de Gemeente Breda en de Provincie Brabant kan BRES wijkgerichte acties ondernemen. Bewoners worden dan actief aangespoord om mee te doen en ze de voordelen te laten zien wat duurzaamheid inhoudt voor hen. In mijn woonwijk Sportpark 1 gaan we komende maanden langs de deuren om de buurt te overtuigen.”

Waarom moeten mensen op u stemmen?
“Een stem op mij betekent een actieve stem op natuur, milieu en dieren. De natuur is de basis voor ons bestaan, onze levensbron. De Partij voor de Dieren komt op voor deze stemloze natuur die flink uitgeput wordt. Daar wil ik op een positieve manier aan bijdragen. Via de provinciale politiek, de coöperatie BRES, mijn visie op de bancaire sector en het steunen van stichtingen als Natuurmonumenten en de Vogelbescherming streef ik naar een duurzamere maatschappij.”