Stembureau 77 kort voor opening.
Stembureau 77 kort voor opening. Freek de Swart

Stembureaus voor provincie en waterschap geopend

Politiek

BREDA - Breda kan deze woensdag stemmen. Met rood potlood en liefst twee keer. De stembureaus in de wijken openden vanmorgen in alle vroegte hun deuren voor de eerste kiezers voor de Provinciale Staten-verkiezingen én de waterschapsverkiezingen.

Het is voor het eerst dat er naar de stembus gegaan moet worden voor de waterschapsverkiezingen en pas voor de tweede keer dat er op een partij gestemd kan worden. Daarvoor gingen deze verkiezingen per post en kon er tot de vorige keer, slechts op een persoon gestemd worden. De partijen die meedoen lopen uiteen van klassieke politieke partijen tot partijen die speciaal voor dit waterschap vanuit hun achterban zijn ontstaan, zoals Water Natuurlijk en Ons Water. 

Voor Provinciale Staten is het speelveld meer bekend. Daar slechts een enkele exotische partij, zoals Jezus Leeft!, op het stemformulier. De impact van deze verkiezingen is naar verwachting ook groter. Want vanuit Provinciale Staten wordt de Eerste Kamer gekozen. Daarmee kan deze verkiezing volgens de politiek-analisten ook gezien worden als een oordeel over het kabinet Rutte-Samson. Als VVD en PvdA fors verliezen, waar het in sommige peilingen op lijkt, dan moet de coalitie op zoek naar extra steun in de kamers om wetsvoorstellen geaccepteerd te krijgen.

Wie nog twijfelt op welke partij hij of zij moet stemmen? De Stemwijzer biedt wellicht uitkomst voor de provincie. Het Kieskompas  heeft voor de Waterschapsverkiezingen een vragenlijst.

Lees hier wat Bredase kandidaten voor de verschillende partijen van plan zijn in de Provincie.