Vrijdagavond 23 april, ballonnen boven Heksenwiel. foto Wijnand Nijs
Vrijdagavond 23 april, ballonnen boven Heksenwiel. foto Wijnand Nijs

Onderzoek BRO: Geen ruimte voor extra discountsuper in Haagse Beemden

Economie

BREDA - In de Haagse Beemden is geen ruimte voor een extra discountsupermarkt in een van de winkelcentra. Dat is de conclusie van het rapport dat BRO uitvoerde in opdracht van de gemeente Breda. Het college heeft dit rapport woensdag openbaar gemaakt. B&W geeft aan de conclusies te onderschrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat er wel behoefte is aan een goedkopere supermarkt op Winkelcentrum de Berg en aan een discount bij Heksenwiel. Die formules zouden in plaats van bestaande winkelformules moeten komen, aldus verantwoordelijk wethouder Bob Bergkamp.

Volgens Bergkamp ligt de bal nu bij de winkeleigenaren en de eigenaren van de winkelcentra. “Dit is misschien niet de uitkomst die men zich gewenst had, maar het schept wel duidelijkheid. Ik zie dit niet als een eindpunt, maar als een beginpunt voor de verdere ontwikkelingen.”

Bergkamp zit op korte termijn met eigenaren om de tafel, zoals Dela in het geval van heksenwiel. Wat hem betreft is voor het eind van het jaar duidelijk wat er gaat gebeuren en welke plannen concreet worden. Hij zegt gelijkertijd de verantwoordelijkheid te voelen voor de wijkwinkelcentra. “Die verplichting vloeit voort uit de ontwikkeling van Stada Stores”, aldus Bergkamp woensdagmiddag tijdens een toelichting.

Hij geeft aan dat de gemeente nog steeds een miljoen  heeft klaar liggen voor investering in de openbare ruimte rond de winkelcentra. Mocht daar meer voor nodig zijn, dan is dat bespreekbaar. “Ik doe daarover nu geen toezeggingen, dat kan ik niet, maar wij gaan open die gesprekken aan. Dat kunnen we beoordelen aan de hand van de plannen die er komen.” Daarbij houdt Breda rekening met het totaalplaatje. “in het verleden zijn er telkens plannen gelanceerd vanuit de verschillende deelbelangen, onze verantwoordelijkheid ligt bij het totaal.”