foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Verkiezingen waterschap Brabantse Delta: VVD, CDA en Ons Water grootste

Politiek

BREDA - Het waterschap Brabantse Delta heeft de voorlopige verkiezingsuitslag bekend gemaakt. VVD, CDA en Ons Water zijn even groot: alle drie de partijen hebben vier zetels bemachtigd van de 23 verkiesbare zetels. Het aantal uitgebrachte stemmen is flink gestegen ten opzichte van de vorige waterschapsverkiezing. Toch ziet Dijkgraaf Carla Moonen verbeterpunten.

Stijging aantal stemmen
In totaal brachten 248.107 van de 655.832 stemgerechtigden hun stem uit in een van de 21 gemeenten gelegen in de Brabantse Delta. Dit komt neer op een opkomstpercentage van 37,8%. Dit is een flinke stijging met de vorige verkiezing in 2008, toen kwam 21.4% van de kiesgerechtigden opdagen om 23 nieuwe leden te kiezen voor het algemeen bestuur van het waterschap.

Dijkgraaf
Dijkgraaf Carla Moonen zegt trots te zijn dat maar liefst 248.107 mensen de moeite hebben genomen om te stemmen. “Dit is de eerste keer dat er landelijk stembusverkiezingen voor de waterschappen zijn geweest. We zien een stijgende lijn qua opkomstpercentage in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2008. We zijn dus op de goede weg.”

Vebeterpunten
Ondanks het hogere opkomstpercentage ziet Moonen ook  verbeterpunten. “Natuurlijk zie en hoor ik ook dat het voor de kiezers geen gemakkelijke opgave was om te kiezen. We blijven continu werken aan de herkenbaarheid, toegankelijkheid en maatschappelijke afspiegeling van onze besturen. Het streven is om over vier jaar nog meer bekendheid te hebben en dat voor de meeste kiezers nog duidelijker is waar het waterschap voor staat en wat er te kiezen valt.”

Definitieve uitslag
De definitieve uitslag op kandidaatsniveau wordt op maandag 23 maart om 10.00 uur bekend gemaakt tijdens de openbare zitting van het hoofd stembureau. De zitting vindt plaats in het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 te Breda. Direct daarna worden de definitieve cijfers gepubliceerd.


Voorlopige uitslag waterschap Brabantse Delta:

VVD 43.234 = 4 zetels
CDA 42.762 = 4 zetels
Ons Water 41.685 = 4 zetels
West-Brabant Waterbreed 30.285 = 3 zetels
Water Natuurlijk 26.570 = 3 zetels
Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 24.385 = 2 zetels
50PLUS 20.947 = 2 zetels