Informateur Paul Frissen  en VVD-lijsttrekker Patrick Ernst. foto Wijnand Nijs
Informateur Paul Frissen en VVD-lijsttrekker Patrick Ernst. foto Wijnand Nijs

‘Waarom kan de overheid zo slecht loslaten?’

Politiek

BREDA - De participatiemaatschappij zou moeten leiden tot een terugtredende overheid. Dat zou volgens de in Breda wonende bestuurskundige Paul Frissen het gevolg moeten zijn. Hij ziet een tegengestelde beweging. In een door de Gouden Cirkel georganiseerd debat gaat op in op de vraag ‘Waarom de terugtredende overheid steeds groter wordt’.

“Ruim twee jaar geleden kondigde de Koning de participatiesamenleving aan. De overheid zou terugtreden en de burger zou meer zelfredzaam moeten worden. Een van de belangrijkste domeinen waarop die terugtred zou moeten plaatsvinden is het sociale domein; jeugdzorg, ouderenzorg, arbeidsparticipatie”, stelt Frissen.

“Veel taken gingen van Rijk en provincie naar de gemeenten. Dichter bij de burger, met meer maatwerk en meer eigen verantwoordelijkheid voor die zelfde burger. Wat is daarvan terecht gekomen? Voorlopig is er wel bezuinigd, maar niet echt teruggetreden. Sterker nog: op sommige punten is de overheid actiever en ingrijpender dan ooit. Waarom kan de overheid zo slecht loslaten?”, vraagt de de hoogleraar zich af. Om een eerste  antwoord te formuleren. “Dat heeft te maken met het feit dat wij maar moeilijk pech, leed en risico kunnen aanvaarden. Een overheid die alle tragiek uit het leven wil bannen, is gevaarlijk.”

Naast een debat met het publiek gaat, Frissen ook in gesprek met wethouder Patrick van Lunteren (SP), die  als eerste reageert op de stelling. Hij bekijkt het vanuit de situatie in Breda.

Debat: 
Maandag 30 maart 20.00 uur in Theater-diner Salon De Avenue Waterstraat 5 Breda.
Gratis Entree