Elektrische scooters Bisschopshoeve.
Elektrische scooters Bisschopshoeve.

Elektrisch bezorgde Beter Leven-snacks in duurzame verpakking

Economie

HEUSDENHOUT -  Met 100% elektrische scooters en snacks verpakt in ongebleekt karton, suikerriet en papier gaat Kwalitaria Bisschopshoeve op de duurzame bezorgtour. Plofvrije kip wel te verstaan. Het kan, geeft eigenaar Couwenberg aan. “Dit is gewoon mogelijk als je daar naar op zoek gaat.”

De reden? Eigenaar Eddy Couwenberg is duidelijk. “ Het past volledig in het tijdsbeeld van zowel de consument als de vraag om duurzaamheid.” Volgens Couwenberg is Kwalitaria de eerste keten die dit zo doet. “En in elk geval de eerste cafetaria van Nederland en zeker Breda die dit op deze manier doet.”

Voor Couwenberg is het vanzelfsprekend, waarbij Kwalitaria vooroploopt in dit soort duurzame trends. “Ik als ondernemer vul extra aan op zaken waar ik achter sta. Dus de verpakkingslijn bij ons gaat nog een stapje verder als het landelijke concept. Duurzaam als het slim ingekocht is, is win win voor iedereen.”

Het gaat niet alleen om verpakkingen en het vervoer van de bezorgers, maar ook om de inhoud maakt Couwenberg duidelijk. “Ook de meeste producten hebben keurmerken zoals beter leven en plofkip vrij.” Hij geeft een voorbeeld. “Onze burgers komen van een vaste boer met een oer-Hollands ras dat op uitsterven stond. Door onze burgers lopen ze weer volop in de Nederlandse weiden en zorgen ze voor vlees en melk. Dat gebeurt dus op een duurzame manier en met betere leefomstandigheden.”

Hij benadrukt dat dit niet te koste gaat van een concurrerende prijs. “Het zijn niet alleen de snacks die onder het label van Kwalitaria gemaakt worden, maar ook de schnitzels, saté en spareribs zijn met keurmerken en certificaten verwerkt. Dit is gewoon mogelijk als je daar naar op zoek gaat. Voor de snacks daarentegen moet je zo groot zijn dat je zelf kunt produceren.”

De duurzame verpakking geeft een extraatje, stelt de ondernemer. “De uitstraling alleen al van bruin kartonnen met verse friet is super. Het doet een beetje aan vroeger denken. Al jaren proberen we waar het kan verpakkingen aan banden te leggen, maar je hebt een grote groep nodig om duurzaam betaalbaar te maken.”

Kijkt Couwenberg nog verder? “Groene stroom is een volgende stap, maar gezien de lopende energiecontracten kunnen we deze stap nog niet maken.”