Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer.
Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer. Jorgen Janssens

Courage haalt Tour de France naar Breda

Sport

BREDA - De tour wacht op niemand en zeker niet op jou. Om goed van start te gaan organiseert Stichting Courage samen met NHTV 'Virtueel in het geel'. Een evenement over de Tour de France met anekdotische vertellingen, grappige quiz-momenten, emotionele beelden en diepgaande gesprekken met renners die de tocht der tochten zelf hebben meegemaakt.

Volgens Merlijn Kleijne van Stichting Courage is het de bedoeling dat de bezoekers op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met wielerrenners uit het heden en verleden. “We staan in contact met viel profwielrenners die het leuk vinden om over wielrennen te praten, deze avond maakt dat mogelijk.”

De zaal in het NHTV wordt versierd met koerstruien van verzamelaar en wielerfotograaf Henk Theuns. In de ruimte passeren aan de hand van videobeelden en anekdotes verschillende periodes van de Ronde van Frankrijk de revue. Ook wordt er met renners Gert Jakobs en Rob Harmeling en schrijver John van Ierland  vooruitgekeken naar de aankomede editie van de wielrenwedstrijd. Daarnaast wordt er een quiz georganiseerd in het wielrencafé en is er muziek van Ocobar, bekend van Holland Sport. 

Aanleiding van het evenement is natuurlijk de tourstart die dit jaar in Utrecht plaastvindt. Of de tour ooit Breda aandoet, durft Kleijne niet te zeggen. “We hopen het natuurlijk wel. Breda is op zich een logische keus, Brabant is de fietsprovincie bij uitstek. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen, Courage is ambitieus genoeg.”

Virtueel in het geel
Adres: NHTV internationale hogeschool Breda, Mgr. Hopmansstraat 1 Breda.
Datum: 10 juni van 19:00 tot 21:00.
Entree: 10 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel Gijsje Eigenwijsje.