Een screenshot uit de documentaire. Beeld: youtube
Een screenshot uit de documentaire. Beeld: youtube Nick Stuy

Radius-student maakt docu over de Beyerd: 'Dit zet het krachtig neer'

Cultuur

BREDA - Prettige muziek, mooie, rustig gedraaide beelden en pakkende interviews met mannen die werken aan hun passie: bier brouwen en een beleving wegzetten. Het is een samenvatting van ‘De Beyerd: short doc’. Een korte film van de 20-jarige Nick Stuy die hij maakte als afstudeeropdracht voor het Radius College.

Zes weken lang is Stuy bezig geweest met het verzamelen van informatie. Vier dagen lang filmde hij en uiteindelijk had hij meer dan drie uur bruikbaar interviewmateriaal. En dat is veel voor een documentaire van tien minuten. “Dan kom je erachter dat het niet past. Qua beeld had ik wel een dik uur kunnen maken, maar ik heb het bij tien minuten gehouden. Dit zet het krachtig neer”, vertelt Stuy.

Voor zijn afstudeeropdracht mocht hij een korte documentaire maken, iets wat Stuy altijd al wilde. Eerst had hij contact met zanger Armand, maar die samenwerking verliep niet soepel. Toen hij zocht naar een nieuw onderwerp kwam hij terecht bij De Beyerd. “Ik ben zelf een speciaalbierliefhebber, dus de eerste klik was er al meteen”, lacht Stuy.

Die klik was er ook snel met Mikel de Jongh, een van de eigenaren. “Hij was meteen enthousiast. We zijn samen gaan kijken naar wat hij nou belangrijk vond om terug te laten komen.” Daarna is Stuy aan het werk gegaan. Met filmen, maar ook met het schrijven van een script en het researchen van de geschiedenis van de Beyerd.

'Belangrijke zaken eruit gehaald'
“Dat stukje geschiedenis vond ik erg belangrijk en dat het zo’n hecht familiebedrijf is. Erg interessant was ook de brouwerij met het eigen bier - erg lekker - die ze heel belangrijk vinden. Of de band met de klanten waar ze op kunnen bouwen en die al tientallen jaren altijd terugkomen”, somt hij wat onderdelen op.

“Tijdens het werken aan de documentaire heb ik de eigenaren en de brouwer leren kennen en dat vond ik wel echt bijzonder”, gaat Stuy verder. “Ze staan achter alles wat ze doen. Als ze een nieuw bier maken kijken ze verder dan de smaak: alles moet helemaal kloppen.”

Of Stuy een voldoende heeft gehaald, dat weet hij nog niet. Deze week wordt de documentaire ingeleverd bij zijn beoordelaars en later hoort hij of ‘De Beyerd’ goed genoeg is. Voor wie niet op dat moment wil wachten: hier is de korte film te bekijken.