Hennepbord. foto Erik Eggens
Hennepbord. foto Erik Eggens

Strengere Opiumwet: Politie haalt voormalige growshop in Breda leeg

Politie

BREDA - Een voormalige growshop aan de Wilhelminasingel is dinsdag door de politie leeggehaald. De shop was volgens de politie sinds 1 maart dicht. Vanwege de aangescherpte Opiumwet is het treffen van voorbereidende handelingen strafbaar. De politie nam materialen voor hennepteelt in beslag. Er waren twee vrachtauto's nodig om alle in beslag genomen goederen af te voeren.

De Opiumwet is met ingang van 1 maart aangepast. De wetswijziging biedt het openbaar ministerie en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. "Ook kunnen hiermee de zogenaamde ‘facilitators’ zoals growshops en verhuurders van henneppanden, gemakkelijker strafrechtelijk worden aangepakt", aldus de politie.

Op de toegangsdeur van de zaak hing een brief dat men met ingang van 1 maart gesloten was, meldt de politie. In het pand waren diverse personen aanwezig. "Er waren allerlei goederen op voorraad die voor de teelt van hennep bestemd zijn. Het ging daarbij om kweektenten, afzuigsystemen, rootchrushers, rootcutters etc." In overleg met de Officier van Justitie zijn 49 pallets met materialen in beslag genomen en in twee vrachtwagens afgevoerd. Ook een gedeelte van de bedrijfsadministratie werd meegenomen.

De eigenaar van het bedrijf, een 29-jarige man uit Tilburg meldde zich later. Het werd gearresteerd en is na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.