De 360-graden film The Prism.
De 360-graden film The Prism. Creative Lab

Studenten NHTV maken 360-graden films voor Oculus Rift

Cultuur

BREDA - Studenten van NHTV hebben dit jaar drie nieuwe short dramafilms voor de Oculus Rift gemaakt. De films onder de naam ‘The Prism’ zijn gemaakt voor Go Short, het International Short Film Festival in Nijmegen.

Creative Lab heet het team van NHTV, dat bestaat uit media- en gamestudenten van NHTV Breda, dat de drie films produceerde. De drie films delen e´e´n verhaallijn die zich afspeelt in een verhoorruimte van een politiebureau. Het verhaal, de dialogen, de bewegingen van de acteurs blijven hetzelfde, maar de perspectieven verschillen. Zo bekijk je via een film de situatie vanuit de kant van de verhoorder. Een andere film laat je situatie als verhoorde ervaren en tot slot kun je ook kiezen om alles te bekijken vanuit een observeerruimte.

Iedere film met zijn eigen perspectief leert je iets nieuws over de situatie in het politiebureau. Het is aan de kijker om uit te puzzelen wat er precies gebeurd is.” Het schrijven van een script was dan ook een hele puzzel. Iedere film geeft namelijk andere hints weg die voor de ander verborgen moeten blijven”, aldus de makers in een persbericht. “Dan komt er ook nog eens bij dat de kijker geen invloed kan hebben in het verhaal. Het blijft immers een film.”

Voor de film hebben de studenten gebruik gemaakt van een zelf ontworpen metalen standaard waaraan maar liefst vier spiegelreflex camera’s bevestigd worden. In combinatie met een viertal fisheye lenzen kan hiermee 360 graden worden gefilmd. “Deze films komen dan ook het best tot hun recht wanneer je ze bekijkt met een Oculus Rift. Met deze VR-bril heb je de volledige controle over waar je heen kijkt terwijl de film zich rond jou afspeelt.”

De films zijn van 8 tot en met 12 april te zien in Nijmegen. Naast de Bredase inzendingen zijn de beste 300 Europese short films van het afgelopen jaar geselecteerd voor het festival. Het complete programma en kaartverkoop van Go Short 2015 staat op www.goshort.nl.    

De cameraman.