Een impressie van de Droefgeest
Een impressie van de Droefgeest Teaser Droefgeest

Nog acht dagen om de fantasiewereld van Droefgeest werkelijkheid te maken

Cultuur

BREDA - Hij heeft nog acht spannende dagen te gaan. Angelo Raaijmakers (22) probeert via crowdfunding voldoende budget te verkrijgen om zijn afstudeerfilm ‘Droefgeest’ mogelijk te maken. “Ik lig er wakker van. Het is alles of niets”, zegt Raaijmakers.

Een film maken kost een hoop geld. “We willen het goed doen, een speelfilmgevoel neerzetten”, legt de jonge regisseur uit. “Je geeft veel uit aan de productie, aan kostuums, aan decor. Daarnaast moet je camera’s huren en kost licht en geluid gewoon veel geld. De crew werkt uit enthousiasme, maar om te zorgen dat het verhaal goed wordt verteld moeten die andere zaken betaald worden.”

´De dromer zoekt toevlucht in zijn fantasie´
Raaijmakers wil voor Droefgeest een fantasiewereld scheppen. Het is een korte film over de relatie tussen zoon Stef en vader Jan. Stef verliest het contact met zijn vader, die lijdt aan een zware depressie. “Stef is een dromer”, vertelt Raaijmakers. “In zijn fantasiewereld vindt hij zijn vader.”

De vader is in de fantasie van Stef een gorilla. “Hij is ondoordringbaar, sterk, bijna een fort. Maar die fantasiewereld wordt verstoord door een binnendringer, de droefgeest. Die droefgeest probeert in te werken op de vader. Stef probeert in die wereld het ontastbare - de depressie - tastbaar te krijgen, te begrijpen wat een depressie eigenlijk is.”

´Van ´s ochtends negen uur tot ´s avonds twaalf uur´
Raaijmakers is student aan AKV/St. Joost en wil afstuderen met deze film. Hij is er inmiddels een halfjaar mee bezig. Dag en nacht, bijna. “Als ik de uren ga tellen ben ik van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat hier mee bezig. Ik wil het project heel graag rond krijgen, dus er gaat veel tijd en spaargeld in zitten.” 

Dat is ook de reden dat het doelbedrag van de crowdfundingsactie behaald moet worden. “Als ik dat niet haal heb ik een probleem. Dan gaan we de film wel maken, maar op een heel andere manier, veel minder sterk. We moeten dan bezuinigen en ik ben bang dat het niet lukt om de fantasiewereld te laten zien zoals we dat nu willen.” 

´Het moet lukken!´
Komende week is dus nog even heel spannend voor Raaijmakers. “Gelukkig zijn er al veel mensen die door hun donatie aangeven dat ze er vertrouwen in hebben. Het is nog een week hard werken om nog donateurs te vinden. Het is hopen dat dat lukt.”