Afbeelding
Craig Wyzik/Flickr.com

Poolse stad Wroclaw wil maand lang Bredase kunstenaar 'in residence'

Cultuur

BREDA - De Poolse stad Wroclaw is in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van de stedenband tussen Breda en Wroclaw stelt de organisatie een plaats voor een ‘‘artist in residence’ ter beschikking.

Bredase makers kunnen een voorstel indienen wat ze in een werkperiode van een maand in de stad willen bereiken en hoe lokale instellingen in Wroclaw hierop aan kunnen sluiten. De organisatie voorziet in onderdak, een vergoeding van € 1.000 en € 300 reiskosten. Tot 5 april kunnen makers uit Breda een plan indienen. Een jury beoordeeld de plannen en kiest een maker uit.

'Een ervaring die ik niet eerder ergens anders had' 
“Wroclaw is een stad met een bewogen historie, rijke culturele scene en grote ambitie”, aldus Dennis Elbers. De stad is ruim vier keer groter dan Breda. “Ik was er vorige maand om een lezing te geven en had een ervaring die ik niet eerder in andere steden had. Wanneer je door de stad wandelt, kom je achter elke hoek een nieuwe clash tegen.”

Elbers zelf is enthousiast. “Architectuur uit verschillende periodes laat de bewogen maatschappelijke geschiedenis van deze stad zien. De mensen die ik tegenkwam waren erg hartelijk en spraken opvallend vaak Nederlands.”  Dat komt omdat de universiteit van Wroclaw de grootste faculteit Nederlands van alle landen buiten Nederland heeft. “Er is een enorme kunstacademie, veel musea en instellingen en een jonge generatie kunstenaars die graag samenwerkt.”

“Een maand werken in Wroclaw lijkt me een unieke ervaring. De geschiedenis en mentaliteit van de stad en haar bewoners zal een blijvende en zeer inspirerende indruk achterlaten.”