Eerste koopzondag buiten de afgesproken dagen foto Patricia Rompa
Eerste koopzondag buiten de afgesproken dagen foto Patricia Rompa

Plan voor gratis parkeren op eerste zondag van de maand

Economie

BREDA - Een aantal ondernemers in de binnenstad wil dat bezoekers voortaan iedere eerste zondag van de maand gratis kunnen parkeren in het centrum. De winkeliers hopen hiermee meer klanten naar Breda te trekken en het koopszondagsgevoel weer terug te krijgen in de stad.

Het parkeeridee is een initiatief van de winkels PJ van Aalst exclusieve tapijten, boekhandel ’t Ezelsoor en de Vrije Boekhandel. Het vrijgeven van de koopzondagen heeft volgens hen niet het gewenste effect gehad. “Waar voorheen het grootste gedeelte van de winkels openging op de eerste zondag van de maand, is nu slechts een handvol winkels open. Niet geheel toevallig betreft het hier bijna allemaal grootwinkelbedrijven.”

Volgens Ad Goos van de Vrije Boekhandel is het voor de kleine ondernemers ondoenlijk om iedere zondag open te zijn. “Kleine zaken moeten het vaak hebben van hun service en advies. Bij een goede schoenenwinkel kan je niet een paar scholieren in de zaak zetten, mensen verwachten kwaliteit.” Volgens Goos gaan mensen vooral winkelen in een andere stad om de kleinere, unieke winkels te bezoeken. Grote ketens zitten volgens hem overal al en hebben geen aantrekkingskracht op mensen van buiten de stad.

Door bezoekers de eerste zondag van de maand gratis te laten parkeren denken de initiatiefnemers dat veel kleinere winkeliers sneller geneigd zullen zijn om die dag wel open te gaan. “Het gratis parkeren kan net dat kleine beetje schelen. Hoe meer winkels die zondag open zijn hoe aantrekkelijker de stad wordt voor dagjesmensen”, aldus Goos.

De kosten voor het gratis parkeren zouden betaald kunnen worden uit het ondernemersfonds. Goos schat in dat een kleine 85% van de leden van dat fonds voor het plan is. Ook wethouder Bergkamp en kwartiermaker Grunberg zijn volgens de initiatiefnemers enthousiast over het idee. “Of het er daadwerkelijk komt is een tweede, maar er wordt in ieder geval serieus naar gekeken door de gemeente.”