Afbeelding
Freek de Swart

Mijn Kraam blaast nieuw leven in winkelcentrum De Lunet (foto's)

Economie

BREDA - Winkelcentrum De Lunet is met een tweede leven bezig. Sinds de komst van Mijn Kraam komen er langzamerhand weer mensen op de plek die de laatste tijd vooral in het nieuws was vanwege leegstand en verval.

Ondanks het vroege ochtenduur zijn er al redelijk wat klanten bij Mijn Kraam. Ze scharrelen langs de kraampjes waar een scala aan goederen wordt verkocht zoals NAC-shirtjes, rijstkokers en draaitafels. Met name mensen uit de buurt weten de hal al goed te vinden als plek waar je moet wezen voor koopjes.

De kraampjes worden verhuurd door Sjef Polling voor 80 euro per maand of 25 euro per week. Hiervoor krijgen de huurders naast een kraam ook meteen een kassajuffrouw en is er een koffiecorner waar hun klanten kunnen uitrusten na al dat gewinkel. Daarnaast verkoopt Mijn Kraam ook zelf producten die in bakken staan tussen de kramen.

Polling is erg tevreden met de eerste drie weken. “De omzet is goed, van de 400 kramen is nu iets minder dan de helft verhuurd. Als we ze alle 400 verhuren gaan we zelfs nog een stukje uitbreiden.” Hij hoopt dat het succes ook een aantrekkingskracht heeft op andere ondernemers om zich te vestigen in het winkelcentrum.

Momenteel draait de organisatie op vrijwilligers en mensen van ATEA. Een van die vrijwilligers is John van Malsen. Tijdens een rondleiding door de kraamhal vertelt hij wat hem zo aantrekt in het project. “Als het crisis is wil je toch meedenken met de mensen. Nu ik gestopt ben met de verkoop van auto’s wil ik zelf ook bezig blijven, anders loop je toch de hele dag een beetje uit het raam te koekeloeren.”

Malsen laat zien dat er naast particulieren ook bedrijven zich hebben gevestigd in de hal. Zo is Antiekhandel Piersma uit Etten Leur vertegenwoordigd met een paar kramen en is er een kledingwinkel die een een hele hoek heeft afgehuurd. “Een hoek huren kost ongeveer 550 euro per maand, daar mogen er van mij nog wel wat meer van komen”, vindt Malsen.

In principe mag alles verkocht worden bij Mijn Kraam, behalve namaak of gestolen waar. “Als je hier met 15 dezelfde merkjassen komt gaan we wel even vragen over het hoe en wat”, verklaart Malsen. Volgens hem is er veel behoefte bij mensen met een laag inkomen voor een plek als  Mijn Kraam. “Zowel om te kopen als verkopen.”

Hoewel mensen hun producten ook gratis via Marktplaats kunnen aanbieden heeft Mijn Kraam volgens Malsen wel een paar grote voordelen. “Je krijgt geen mensen aan de deur die je afkraken, of toch willen onderhandelen over de prijs. Het enige wat je hoeft te doen is je spullen hier neerzetten en wij doen de rest.”

Mevrouw Woods heeft haar kraam al helemaal ingericht. Ze verkoopt de spullen niet voor zichzelf, maar voor het goede doel Euro People Princess. Tussen de ingezamelde spullen zitten onder andere een soldatenhelm, een dambord en een flesje Cajaput. Met het geld wordt een reis georganiseerd voor multiculturele ouderen naar Friesland. "Daar zijn ze nog wat authentieker met klederdracht enzo, dat doet de ouderen terugdenken aan de oude koloniale tijd.”