Afbeelding

Gemeenteraad Breda worstelt met Youtube (video's)

Blog

BREDA - De gemeenteraad in Breda wil allang niet meer een gesloten kamer zijn waar zo nu en dan een aangenomen motie de Grote Markt oprolt. De raad heeft de ambitie om een orgaan te zijn dat midden in de samenleving staat. Hiervoor heeft zij ook een YouTube-kanaal opgezet.  Alleen lijkt niemand dat nog te weten.

7,25 kijkers
Het YouTube-kanaal van de gemeenteraad bestaat inmiddels een kleine twee jaar. Volgens griffier van de gemeenteraad, Paul Piket, is het kanaal opgericht ter promotie van de jaarmail en wordt deze gebruikt door de voorzitters van de raadscommissies. In die twee jaar werden er 52 filmpjes gemaakt die tezamen 377 kijkers trokken. Gemiddeld zijn dat dus 7,25 personen per videoclip. Sommige filmpjes trokken zelfs maar één kijker, wat betekent dat waarschijnlijk alleen de uploader het de moeite waard vond om het werk terug te zien.

Filmpjes
Ook de gefilmde voorzitters lijken de filmpjes niet serieus te nemen. Commissievoorzitter Reginald Kluijtmans, die gezien zijn achtergrond toch een zeker gevoel voor theater zou moeten hebben, trekt een rare bek aan het einde van zijn clip. Commissievoorzitter Els Groeneweg verliest haar tekst tijdens het filmpje. “Kan je dat ertussenuit knippen?” vraagt ze nog lachend.

Commissievoorzitter Dirk Uijl heeft het al iets beter begrepen. Als voorman van commissie ruimte staat hij op het balkon van de Grote Kerk, het oog wil immers ook wat. Helaas is er geen rekening gehouden met de wind waardoor de beste man soms amper is te verstaan.

Omdat wij als geen ander weten hoe moeilijk het kan zijn om het publiek warm te maken voor politiek, hieronder 3 simpele tips. Opdat er volgens jaar tenminste net zoveel mensen naar de filmpjes kijken als dat er raadsleden zijn.

Doe iets!
Niks verveeld zo snel als een pratend hoofd. Bij het journaal wordt het hoofd van een hoogleraar dan ook altijd afgewisseld met een shot waarbij die persoon een boek uit de kast trekt of een ommetje maakt rond zijn of haar bureau. Laat de voorzitter van de commissie maatschappij een snottebel afvegen bij een kleuter, gooi de voorzitter van de commissie economie voor een kassa met wat mensen in een rij.

Praat praktisch!
Praat in voorbeelden. Geen ellenlange samenvatting van wat de commissie het afgelopen jaar allemaal heeft gedaan, maar gewoon één typerende zaak van dat moment. De drie D’s, het klinkt als een Volendams palingbandje, maar wanneer je naast mevrouw Jansen en haar mantelzorger staat is het ineens heel reëel.

Doe het goed of doe het niet!
Maak alleen filmpjes als je bereid bent daar moeite voor te doen. Niets symboliseert beter de verspilling van belastinggeld en mankracht dan een filmpje dat de makers zelf niet eens willen terugzien. Breda wil de stad van de beeldmakers zijn, maar de eigen gemeenteraad kan niet eens een paar vrijwilligers vinden voor een slick YouTubefilmpje? Dat kan anders, dat kan beter.