Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda herhaalt: NAC-stadion is niet onveilig

NAC

BREDA - De veiligheid van de bezoekers van het Rat Verlegh-stadion in Breda is niet in het geding. Dat herhaalt wethouder Bernie van den berg (Breda 97) naar aanleiding van een analyse door bureau ABT van de eerdere contra-expertise door Den Boer CCI over de scheuren in het stadion. Raadslid Frank Toeset is niet tevreden met de reactie van de wethouder.

ABT voerde de analyse uit op verzoek van D66. Hieruit kwam naar voren dat in bepaalde gevallen er wel degelijk een gevaarlijke trillingsfrequentie zou kunnen optreden. Ook wilde ABT op basis van de ontbrekende formulering rond de term ‘bij normaal gebruik’ niet onderschrijven dat het stadion zonder meer veilig is.

Breda heeft inmiddels ‘normaal gebruik’ van de hoofdtribune omschreven. “Onder ‘normaal gebruik’ verstaan wij een vol stadion met 19.000 toeschouwers die kijken naar de thuiswedstrijden van NAC Breda. Daarbij horen uitingen van vreugde of  teleurstelling naar aanleiding van de sportieve prestaties, maar geen synchroon springende mensenmassa’s op de hoofdtribune waar in de reactie van ABT naar wordt verwezen”, aldus de gemeente. Van den Berg: “Het college is van oordeel dat de inrichting van de hoofdtribune met zitplaatsen en compartimenten normaal gebruik waarborgt. De kans dat duizenden hier gelijktijdig gaan springen is verwaarloosbaar, al is die nooit nul.”

Volgens Van den Berg hoeft niemand zich zorgen te maken. Hij wijst erop dat Den Boer CCI én nu ook ABT aangeven dat nader onderzoek nodig is. “De opdracht voor dat onderzoek is al gegeven, zoals ik de raad heb gemeld in een raadsbrief. Over een maand of zes is duidelijk wat er moet gebeuren. Uiteraard had ik ook liever gehad dat dit meteen duidelijk was.”

Van den Berg vindt de discussie vervelend. “Deze paniekreactie is niet nodig. Den Boer CCI gaf al aan dat er de komende jaren geen veiligheidsrisico is. Volgens mij heeft niemand iets aan een welles nietes-spelletje.” Hij verwijst naar de metingen van Den Boer CCI die aantonen dat de werkelijk gemeten belasting tijdens de wedstrijd NAC-Heerenveen (13 december 2014) binnen veilige marges blijft.

Frank Toeset (D66) neemt hier geen genoegen mee. “Ik snap niet waar de wethouder mee bezig is. Uit de notitie van ABT blijkt dat er discussie is over de veiligheidsrisico’s en dit is een geval van ‘bij twijfel niet inhalen’.” Toeset zou graag zien dat er maatregelen genomen worden, bijvoorbeeld door de betreffende delen te stutten, liefst al voor komend weekend.

In het actualiteitenuur van de commissie bestuur van donderdag gaat hij bij wethouder Van den Berg nogmaals aandringen op maatregelen. De uitleg over normaal gebruik van het betreffende tribunedeel gaat hij voorleggen aan ABT. “En ik ben ook benieuwd wat NAC en zijn supporters hiervan vinden.”