Afbeelding
Freek de Swart

'Breda is niet zo gastvrij als de stad zelf denkt' (foto's)

Cultuur

BREDA - De wijk Boeimeer is de trotse eigenaar van een nieuw Mondiaal Centrum. Het voormalige klooster van de Broeders van Huijbergen werd maandagochtend door wethouder Patrick van Lunteren ceremonieel omgedoopt tot nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud. Rijk en arm. Legaal en illegaal. En dat is volgens sommigen hard nodig.

Omgekeerde stoelendans
Met zo’n tachtig mensen in de zaal zit de gebedsruimte van het oude klooster voller dan het de afgelopen jaren ooit heeft gedaan. In het publiek vooral veel grijsharige blanke mannen, met hier en daar een vrouw met een gekleurde hoofddoek. Aan de zijkant van de zaal regelt voorzitter van het Mondiaal Centrum, Jan Hopman, wat plastic stoeltjes voor een paar bejaarde heren die anders moeten staan. Twee van hen kibbelen een paar seconden over wie er mag zitten. “Ben je gek, ga zitten. Jij bent de oudste”, zegt de een. “Maar jij hebt het aan je rug!” kaatst de ander.

Ademnood
Broeder-Provinciaal Bram Hommel van de Broeders van Huijbergen zegt in zijn voordracht blij te zijn dat het tweede leven van het pand een sociaal-maatschappelijke invulling krijgt. Hij benadrukt het belang van mededogen. “We leven allemaal van dezelfde zon. De lucht die u uitademt, adem ik in en andersom. Of u het nu leuk vindt of niet.” Hij sluit af met het uitspreken van de hoop dat het nieuwe centrum zorgt voor een veilige haven die recht doet aan de menselijke aard.

Hoe gastvrij is Breda?
Hopman houdt zijn publiek een spiegel voor. Volgens hem is Breda niet zo gastvrij als ze zelf denkt. “Nader bekeken is de stad alleen gastvrij voor mensen die dat kunnen betalen.” Daarnaast zijn de evenementen volgens hem vooral gericht op autochtonen. Dat het publiek van Hopman zelf ook voor het grootste gedeelte uit oude autochtonen bestaat is volgens hem een tijdelijke situatie die snel zal veranderen. “Onder meer door de contacten die ik heb. Bovendien is er in de buurt ook behoefte aan een ontmoetingsplek voor oudere mensen.”

In het centrum is ruimte voor zowel bezinning als beleving. Taallessen, kinderactiviteiten, meditatiecursussen, het moet volgens Hopman straks allemaal mogelijk worden in het nieuwe Mondiaal Centrum. “Het is bijna een eigen parochie buiten de kerkelijke leer om. Noem het een geseculariseerde bezinningscentrum.” Verder hoopt de voorzitter dat het centrum in de toekomst gebruikt kan worden om invulling te geven aan de bed, bad en brood-opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. “De expertise hebben we al in huis.”

Ontwaak
De slogan van het Mondiaal Centrum,Vrijheid, Gelijkheid en Solidariteit maakt bij wethouder van Lunteren socialistische gevoelens los. “Ik zou haast willen zeggen sluit de rijen.” Hij is het met Jan Hopman eens dat gastvrijheid voor alle lagen van de bevolking moet gelden om iets wezenlijks te betekenen. “Wij zijn niet de stad, de mensen maken de stad.”

De gemeente heeft geen financiële betrokkenheid bij het initiatief, maar omarmt het project met een positieve grondhouding. Van Lunteren ziet het project niet als bewijs van een terugtrekkende overheid, maar van een ruimte scheppende overheid. Of er binnenkort ook plaats wordt gemaakt voor bedden, badden en broden kan de wethouder nog niet zeggen. “Dat lig eraan hoe de regering invulling gaat geven aan de uitspraak van de rechter en hoe wij dat in Breda gaan positioneren in de huidige structuur van opvang van daklozen.”

Het Mondiaal Centrum is vanaf deze week elke maandag en vrijdag open van 10.00 tot 12.00.

Bekijk de foto's van de opening in het foto-album.