Afbeelding
Freek de Swart

Van Coothplein bruist als nooit tevoren (foto's)

Economie

BREDA - Waar het Van Coothplein jarenlang het terrein was van uitzendbureaus is het tegenwoordig een van de meest trendy plekken in Breda. De terrassen zitten vol en de horecazaken schieten als tosti's uit het ijzer.

Flaneren
Het plein en directe omgeving was natuurlijk al de thuishaven van restaurants als Charelli, De Sinjoor, Barlucca, Nouveau Van Ham, Deksels 2.0 en Rosso. De komst van Brasserie Bardot en de Chocolat Company heeft het plein nu helemaal op de kaart gezet als hét horecaplein naast de Grote Markt. Mensen flaneren langs de terrassen, bestellen een ijsje bij Frezzo of een gezonde smoothie bij Taste The Original. Voor ieder wat wils, want vooral de diversiteit op het plein valt op.

Volgens kapster Kim van Kempen van Diva Diva weten na de Belgen nu vooral ook Bredanaars de weg naar het plein te vinden. “Met name de komst van brasserie Bardot heeft het plein geholpen, daar profiteert iedereen van.” Zelf mag Van Kempen er ook graag oesters eten. “Het is een van mijn favoriete restaurants geworden.”

Olijfbomen
Van Kempen denkt dat het plein nog wel wat extra groen kan gebruiken. “Wellicht kan de gemeente daarvoor zorgen, misschien met plantenbakken of olijfbomen.” De gemeente zou zich ook wat flexibeler kunnen opstellen bij het verlenen van horecavergunning vindt zij. Via de kapperszaak kan je doorlopen naar lunchbar Sloo. “Daar mogen we alleen geen alcohol schenken terwijl sommige gasten daar wel behoefte aan hebben.”

Ook tevreden gezichten bij Italiaanse restaurant Rosso. Eigenaar Ingrid Grijalba:  “Er komen meer mensen naar het plein nu er meer te kiezen valt. Dat merken we vooral tijdens de lunches.” De sfeer onder de collega’s op het plein noemt Grijalba goed. “We maken regelmatig een praatje en even iets lenen als een pinbonrolletje is geen probleem.”

Verkeerde wind
Wat nog wel een punt van zorg is zijn de plaatsen van de afvalbakken van het restaurant, die staan nu door regels gedwongen te dicht bij het terras waardoor deze voor overlast kunnen zorgen wanneer de wind verkeerd staat. “We hopen dat gemeente binnenkort hier een oplossing voor vindt.”

Chocolate Company is een nieuwkomer op het plein. Volgens Michiel van de Klundert is de aanloop na de eerste weken goed. “Er zit momenteel een bekende speler van NAC op het terras, maar er komen ook veel moeders met dochters.” In het begin werd de zaak enigszins argwanend aangekeken door buurman Bagel & Beans. “In de praktijk blijkt dat wij toch verschillende concepten hebben, we zitten in ieder geval niet in elkaars vaarwater”, verklaart Van de Klundert.

Het plein zou volgens Van de Klundert nog wel een steakrestuarant kunnen gebruiken. “Op de Grote Markt liggen er nu vier, daar zou er best een van naar het Van Coothplein mogen.” Verder hoopt hij dat de verbouwingen snel zijn afgerond, die zorgen namelijk wel voor enige overlast. “Zo net vroegen enkele gasten op ons terras of ze in bananensplit zo zaten. Er zwiepte namelijk een enorme container aan een kraan boven hun hoofd."