Theehuis De Struyck. foto Hinke Rutten
Theehuis De Struyck. foto Hinke Rutten

Horeca Breda boos op gemeente wegens inhuren amateur-cateraars

Economie

BREDA - Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda is niet te spreken over het feit dat de gemeente vrijwilligers inzet voor de catering tijdens het congres Wijk in beeld. Volgens voorzitter John Grijspeere is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Naar schatting komen er donderdag 200 mensen naar het congres Wijk in Beeld in de Avenue aan de Waterstraat. Dit betekent dat er ook 200 magen moeten worden gevuld. Deze taak is door de gemeente gegeven aan de vrijwilligers van theesalon de Struyk. Onverantwoord vindt Grijspeere. Hij noemt de actie oneerlijke concurrentie voor professionele cateraars en ziet het inzetten van amateurs bovendien als een gevaar voor de volksgezondheid.

Grijspeere wijst erop dat professionele cateringbedrijven aan allerlei eisen moeten voldoen. “De cateraars hebben het al best moeilijk en nu gaat de gemeente mensen laten koken in een flatje voor 200 man. Ik ben heel benieuwd hoe ze daar 200 maaltijden gaan koelen.” De voorzitter van de Horecabond zegt dat hij steeds vaker verhalen tegenkomt van amateur-cateraars en thuisrestaurants. “We zijn bezig met het opstellen van een lijst met allerlei voorbeelden die we zijn tegengekomen.”

Het inzetten van vrijwilligers ziet Grijspeere niet als een nieuwe vorm van zaken doen, zoals je dat ook in andere sectoren ziet met Uber en AirBnB. “Dat komt alleen omdat het slechter gaat met de economie, dan gaan mensen zelf dingen weer opnieuw uitvinden. Ik ben van de Koninklijke Horeca Nederland en behartig de belangen van mijn leden. Ik vind dan ook dat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden.”

Of er juridisch iets gedaan kan worden aan de amateur-cateraars weet Grijspeere niet. Wel wil hij over dit onderwerp nog in gesprek met de gemeente. Wethouder Bob Bergkamp heeft hij er al op aangesproken, maar die wist van niets. “Ik zie hem regelmatig bij de buurthuizen, die moeten ook steeds vaker hun eigen broek ophouden met bijvoorbeeld een restaurantjes. Geen probleem als je dan maar wel een professionele cateraar inhuurt, dat vindt de wethouder ook.”