Markendaalseweg en Nieuweweg.
Markendaalseweg en Nieuweweg. Wijnand Nijs

Streep door plan 120 seniorenwoningen in pand kadaster

Economie

BREDA - Het oude Kadasterkantoor aan de Markendaalseweg wordt voorlopig niet omgebouwd tot seniorenflat. Bouwfonds BPD had hiervoor toestemming gevraagd, maar de gemeente vindt het plan niet passen bij het karakter van de rest van de straat.

De ontwikkelaar wilde in het oude kantoorgebouw 120 seniorenwoningen realiseren. Hiervoor zou er op het bestaande pand extra woonlagen worden gebouwd. Het hoogste gedeelte zou hierbij twintig verdiepingen krijgen en het laagste gedeelte twaalf.

Het college vindt echter dat deze hoogbouw niet past bij de andere panden in de omgeving. Hierbij verwijst het stadsbestuur specifiek naar de Jan Polanenkade waar momenteel drie individuele panden staan die deels de status van monument hebben. Daarnaast wil de gemeente dat gebouwen die liggen aan de Nieuwe Mark een voorgevel hebben die gericht zijn op het water en tezamen een gesloten straatwand vormen.

Liesbeth Blanken van Bouwfonds BPD laat in een reactie weten dat het initiatiefplan moet worden gezien als een openingszet om gezamenlijk de ontwikkeling van het gebied in gang te zetten. “De gemeente Breda heeft ons laten weten op dit moment een pas op de plaats te maken om in een breder verband invulling aan dit gebied te gaan geven samen met de verschillende belanghebbenden. BPD is uitgenodigd om te participeren in dit gebiedsontwikkelingsproces.”