Afbeelding

Crowdfundingproject ZonneWIJde haalt genoeg geld binnen voor start

Economie

BREDA - Het burgerinitiatief de ZonneWIJde van Breda Duursaam heeft genoeg geld binnengehaald om te beginnen met de bouw van een zonnepanelenveld aan het Rithmeesterpark. Het wachten is nu op de bank.

Inschrijftermijn
Lange tijd leek het erop dat het beoogde bedrag bij lange na niet gehaald zou worden. Door het verlengen van de inschrijftermijn met 100 dagen en het verlagen van het streefbedrag van 1,5 miljoen euro naar 750.000 euro kan het project nu toch van start.

Bestuurslid Johan Janse van de ZonneWijde heeft nooit getwijfeld aan de haalbaarheid van het project. “We denken er zelfs aan om een derde termijn open te stellen. De zonneWIJde is een burgerinitiatief en dan wil je zo min mogelijk afhankelijk zijn van het bancaire systeem.”

7000 zonnepanelen
Volgens Janse is er door het verlagen van het crowfdundbedrag nu minder geld nodig dat moet worden geserveerd voor terugbetalingen aan de deelnemers in de eerste 20 jaar. Het is volgens Janse nu wachten op de bank om de hele financiering rond te krijgen. “Ik kan niet zeggen dat dit een formaliteit is, maar we voldoen wel aan alle eisen van de bank.”

De ZonneWIJde is een initiatief van burgers om een zonnepark te bouwen in Breda. In het zonnepark komen 7000 zonnepanelen te staan. Het project zal altijd 51% in handen blijven van de burgers. Door een afspraak met Greenchoice over de energieprijs kan het project een gegarandeerd rendement aanbieden van gemiddeld 4% tot 6%. Als alles volgens plan verloopt is de ZonneWIJde nog voor de bouwvak gereed.