Afbeelding

Afspraken huurdersorganisaties en woningcorporaties over betaalbare huurwoningen

Economie

BREDA - De huurdersorganisaties van de drie woningcorporaties in Breda zetten maandag hun handtekening onder de Alliantie Breda 2015-2018. Hierin zijn prestatieafspraken gemaakt voor de komende jaren.

In de Alliantie Breda 2015-2018 wordt vooral ingezet op betaalbaarheid. De laatste jaren kwamen er steeds meer signalen van huurders die de stijgende huurkosten niet meer konden betalen. De woningcorporaties kwamen op hun beurt financieel onder druk te staan door de invoering van de verhuurdersheffing.

"We hebben de corporaties gevraagd opnieuw te rekenen, waardoor het mogelijk bleek om de huurprijzen van veel meer woningen binnen de grens van de sociale woningbouw te houden, waarbij huurders zo nodig huurtoeslag kunnen krijgen", vertelt Wil van Ruiten namens de Gezamenlijke Huurderskoepels Breda (GHK). "Tegelijk is afgesproken dat de corporaties zullen zorgen voor een basisniveau ‘schoon, heel en veilig’, ook voor de goedkoopste woningen, en dat zij blijven investeren in energiemaatregelen. " 

Door de verhuurdersheffing moesten de huurders, verhuurders en gemeente moeilijke keuzes maken. In lijn met de landelijke wetgeving die de corporaties maant zich vooral weer bezig te houden met haar kerntaken wordt er nu prioriteit gegeven aan de huurder met de bescheiden portomonee.

Naast betaalbaarheid en energiebesparingsmaatregelen zijn er ook afspraken gemaakt over het op peil houden van de woningvoorraad en de geschiktheid van woningen voor ouderen. De huurdersorganisaties hebben aangegeven de afspraken kritisch te zullen volgen 'zodat tijdig kan worden ingegrepen wanneer dat nodig blijkt'.