Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Festiviteiten Koningsplein Grote Markt gaan toch door na overleg

Economie Koningsdag

BREDA - De horeca op de Grote Markt zuid/midden en de gemeente Breda zijn het toch eens geworden over de Koningsdagfestiviteiten op 27 april. Horeca en vertegenwoordigers van de gemeente kwamen deze maandag bijeen om de plooien glad te strijken en te bekijken onder welke voorwaarden het feest op de Grote Markt toch door kon gaan. Ook burgemeester Depla was daarbij aanwezig.

Donderdag gaf de verzamelde horeca - 21 ondernemers waren het eens over het feestprogramma - teleurgesteld te zijn in de opstelling van de gemeente. Die wees volgens de ondernemers onterecht het plan af, met de verwijzing naar een volgens de gemeente te laat moment van indienen. Het plan zou volgens de ondernemers slechts op een paar punten gewijzigd zijn ten opzichte van 2014, waarvoor al wel een goedkeuring zou klaarliggen. 

De ondernemers gaven aan zich tegengewerkt te voelen. “Zeker gezien het feit dat er zich elders in de stad wel nieuwe plannen kunnen ontplooien", aldus de ondernemers donderdag. Volgens Patrick van Asch, die namens de horeca de gesprekken voerde en de vergunningaanvraag deed, was het een maandag 'constructief en open en eerlijk gesprek'. "Daarmee hebben we een goede basis gelegd voor de toekomst. De kou is uit de lucht en er is een groter begrip voor elkaars belangen."

De horeca verwacht dat de oorspronkelijke artiesten alsnog hun opwachting maken op de twee geplande podia. Daarbij gaat het om Eddy Walsh, Rasta Ruud, Cor Fijneman, DJ Zifirion, DJ Julemac, DJ Michael, DJ Jos, Dj Rob-Art en DJ Biggi. Ook het feest de avond vooarafgaand aan Koningsdag gaat weer door: de Koningsnacht.  "Voor het Bredase publiek is er nu ook weer een mooi feest", aldus de horecaondernemer. "Daar gaat het om."  

Arathorn Gummlich, voorzitter van horecavereniging de Wandelerij, beaamt dat. "Het was een goed gesprek. Iedereen was het er over eens dat het een mooi feestje moet worden." Hij wijst op de eensgezindheid van de horeca op de Grote Markt, waarbij 21 ondernemers meedoen in het Koningsplein. "Het groepsbelang en het belang voor de stad wordt steeds meer erkend." Daarnaast is deze eensgezindheid ook fijn voor de gemeente. "Vroeger waren er 21 aanvragen voor zo'n dag, die allemaal door de gemeente beoordeeld moesten worden. Nu is er één aanvraag. Dat is ook positief." 

Op Grote Markt noord staat op Koningsdag en tijdens Koningsnacht een Nederlandstalig feestje gepland. Daarvoor was eerder al wel een vergunning verleend, net als voor de festiviteiten op de Havermarkt en Kerkplein.