Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

College: ‘Een sleutel verkeerspaaltjes niet wenselijk’

Politiek

BREDA - Het is volgens het college geen goed plan om alle verkeerspaaltjes in de gemeente van één sleutel te voorzien. Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de VVD.

De VVD stelde de kwestie van de verwijderbare paaltjes aan de orde nadat een ziekenwagen niet verder kon in het buitengebied van de stad omdat de ambulacebroeders niet de juiste sleutel hadden. Uit de antwoorden blijkt dat er acht verschillende types palen zijn, met in totaal vijf verschillende sleutels.

“Wij vinden het niet wenselijk om één en dezelfde sleutel voor geheel Breda te hanteren. Dit omdat op deze manier het afsluiten van wegen voor gemotoriseerd verkeer zeer misbruikgevoelig wordt”, aldus het college. Dat verwijst naar de ervaringen in de binnenstad. “Ook vraagt de bedienbaarheid, aanrijbeveiliging en estehetica om een diversiteit aan palen en sloten.”

Volgens B&W hebben de hulpdiensten van al bestaande palen sleutels. De bereikbaarheid van de hulpdiensten komt aan de orde in periodiek overleg tussen de hulpdiensten. “Naast dit overleg is er zeer nauw contact tussen de wederzijdse contactpersonen zodat problemen direct kunnen worden opgelost.”

In Breda zijn volgens het college nagenoeg geen knelpunten bekend. Om te voorkomen dat die er toch komen worden opschoonacties uitgevoerd, blijkt uit de antwoorden. “Een garantie van 100 procent bereikbaarheid is gelet op factoren als storingen, vandalisme en het niet altijd op het voertuig hebben van de juiste sleutel, niet te geven.”