De steiger voor de passantenhaven wordt razendsnel aangelegd. foto Marijn van Dijke
De steiger voor de passantenhaven wordt razendsnel aangelegd. foto Marijn van Dijke

Passantenhaven Breda zet koers richting tweede seizoen

Economie

BREDA - De Passantenhaven aan de Prinsenkade is begin april begonnen aan haar tweede pilotjaar. Ondanks dat het vaarseizoen pas net van start is heeft havenmeester Kevin Schijvenaars al veel bekende gezichten zien aanmeren.

Momenteel is het nog vrij rustig in de haven. Volgens Schijvenaars stilte voor de storm die volgende week echt moet losbarsten. “De meivakantie begint dan, Koningsdag komt eraan en iets later begint ook het jazz festival”, vertelt de havenmeester. De mensen die nu al in de haven liggen zijn volgens hem vooral pensionados en weekendvaarders. "Je ziet vooral veel mensen die vorig jaar ook kwamen, maar ook wel nieuwe gezichten."

Het is voor de passantenhaven het eerste voorseizoen. Vorig jaar begon de tweejarige pilot pas in juli, waardoor de haven alleen de piekmaanden open was. Tijdens die maanden werden er ook enquêtes uitgedeeld aan de gebruikers van de haven. De tips en opmerkingen die dat opleverde zijn volgens Schijvenaars gebruikt om dit vaarseizoen het een en ander aan te passen. “Het electrasysteem is nu helemaal weggewerkt in de steiger en ook drie keer zo krachtig. Verder zijn de sanitaire voorzieningen opnieuw ingericht.”

Of de passantenhaven na het tweede pilotjaar rendabel genoeg is om op eigen benen te staan ligt volgens Schijvenaars vooral aan de mogelijkheden tot uitbreiding. “Volgend jaar lagen we al regelmatig vol, als op zulke momenten twee keer zoveel boten kunnen aanmeren wordt het al een stuk rendabeler."