Het spoedoverleg bij NAC met burgemeester Depla en wethouder Van den Berg
Het spoedoverleg bij NAC met burgemeester Depla en wethouder Van den Berg

Spoedoverleg: 'Hoofdtribune NAC Breda niet veilig zonder maatregelen', vrijdag tests in stadion

NAC

BREDA - Bij het NAC-stadion worden vrijdag tests uitgevoerd om te kijken of de veiligheid van bezoekers bij de komende thuiswedstrijd tegen Heracles gegarandeerd kan worden. Het is duidelijk geworden dat de hoofdtribune meer druk van bovenaf krijgt dan vooraf gedacht. 

Lees ook: Wedstrijd in uiterste geval naar 2 mei

Donderdagochtend bleek dat de de druk van bovenaf in combinatie met de eerdere scheuren 'dermate onvoorspelbare effecten heeft dat zonder maatregelen de hoofdtribune niet veilig gebruikt kan worden'. 

'Vrijdagmiddag duidelijkheid over veiligheid'
Op basis van de uitkomsten van de metingen die worden uitgevoerd wordt bepaald of het mogelijk is om zaterdag thuis te spelen. De uitkomsten van die tests volgen vrijdagmiddag. Als de uitkomsten positief zijn wordt de wedstrijd met publiek gespeeld, bij negatieve resultaten niet. 

Eind 2013 bleek dat er ernstige scheuren in het stadion zitten. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd naar die scheuren. Na een door bureau ABT uitgevoerde analyse van een eerder onderzoek bleek dat het toch nodig is om verdere metingen te doen. 

De brief die de gemeente stuurde over de veiligheid van het stadion

Daarvoor worden vrijdag stempels geplaatst om dat deel van de hoofdtribune te stutten, waarna  de draagkracht van de hoofdtribune wordt gemeten. De tribune wordt dan extra belast om te kijken hoe veilig deze is. Vrijdagmiddag moet duidelijk zijn of de wedstrij tegen Heracles van vrijdag veilig gespeeld kan worden met deze maatregelen.

Burgemeester Depla (veiligheid) en wethouder Bernie van den Berg (sport) verlieten donderdagavond na het acutaliteitenuurtje plotsklaps de raadsvergadering verlaten om naar een spoedvergadering bij NAC te gaan.