Justin Goetzee, Paul Depla en Bernie van den Berg tijdens een middernachtelijke persconferentie bij NAC.
Justin Goetzee, Paul Depla en Bernie van den Berg tijdens een middernachtelijke persconferentie bij NAC. Wijnand Nijs

NAC-Heracles in uiterste geval verplaatst naar 2 mei

NAC

BREDA - De veiligheid op de hoofdtribune bij NAC staat niet langer onomstotelijk vast. De tribune wordt daarom vrijdag sowieso gestut.Extra tests moeten uitwijzen of het duel zaterdag tegen Heracles door kan gaan, of dat de wedstrijd verplaatst moet worden naar 2 mei. Dat wordt op zijn vroegst vrijdagmiddag duidelijk.

Dat is de uitkomst van overleg tussen de gemeente en de verschillende bureaus die betrokken waren bij onderzoek naar de constructie van het NAC-stadion, eerder deze week. De volledige top van NAC en burgemeester Depla (veiligheid) en wethouder Van den Berg (sport) hebben deze uitkomsten donderdagavond in gezamenlijk overleg besproken. In een ingelaste persconferentie tegen middernacht werd dit toegelicht.

Toen deze week de koppen van bureaus ABT, R2, Den Boer CCI en de betreffende afdeling van de gemeente bijelkaar gestoken werden, kwam er een nieuw model op tafel waarmee de krachten op de specifieke tribunedelen konden worden berekend. De uitkomst daarvan is dermate alarmerend dat vrijdag tribunedelen gestut worden en daarna belast voor tests.

Volgens Depla zijn er verschillende scenario’s denkbaar. Eén: de wedstrijd wordt gespeeld in een vol NAC-stadion; twee, de wedstrijd wordt gespeeld in een gedeeltelijk gevuld stadion; drie, in een leeg stadion; of vier: niet. In dat laatste geval is 2 mei als uitwijkdatum vastgelegd in overleg met de KNVB. “Dan wordt er sowieso gespeeld, in het NAC-stadion als dat veilig is, of ergens anders”, aldus de burgemeester. “Maar we doen er alles aan dat die wedstrijd hier gespeeld kan worden.”

De tests van vrijdag moeten uitwijzen of het stadion veilig is met de stutten of eventuele andere maatregelen, mochten die genomen kunnen worden op deze korte termijn. In dat geval kan NAC zaterdag gewoon aantreden tegen Heracles met een volle tribune. “Dat heeft ook mijn voorkeur”, aldus Depla. “Maar veiligheid gaat voor alles.”

Dat de situatie nu ineens radicaal anders is, dan een week eerder leek te zijn, is verklaarbaar. Depla: “Bij alle eerdere onderzoeken waren we ervan uitgegaan dat er tijd zou zijn om in de zomer maatregelen te nemen.” Hij benadrukt dat dit ook het signaal was dat de adviesbureaus gaven. “Den Boer bevestigde dat.”

Het gesprek dat ABT, eerder ingeschakeld door D66 en VVD, zelf aanvroeg met de gemeente, gaf de aanzet tot het nieuwe model. “Zij vroegen: kloppen de aannames wel? Daardoor zijn we opnieuw naar de situatie gaan kijken”, stelt Depla. De analyse van ABT zorgde eerder voor een felle politieke discussie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Dordrecht.

De burgemeester noemt het een schok dat dit de uitkomst is. “Daarop hebben we meteen met NAC besproken wat de scenario’s zijn.” Veiligheid staat daarbij voorop, aldus Depla. Directeur Justin Goetzee van NAC sluit zich daarbij aan. Ook hij was geschokt door de uitkomst, niet door het moment. “Wij zijn gedurende het hele traject goed op de hoogte gehouden. Er is de hele week een open lijn geweest, gericht op een oplossing.” Dat er nu onduidelijkheid is over de wedstrijd, neemt hij voor lief. “De veiligheid is prio 1.”