Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda schakelt Onderzoeksraad voor Veiligheid in voor onderzoek NAC-stadion

NAC

BREDA - Het Bredase college van Burgemeester en Wethouders gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vragen hoe het beste de  constructie van de hoofdtribune van NAC beste onderzocht kan worden. Aanleiding zijn de gerezen twijfels over de veiligheid van dat deel van het stadion.

Wanneer de vraag om de goede onderzoeksvraag te verkrijgen, gesteld gaat worden aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, kon burgemeester Paul Depla niet aangeven tijdens een donderdagavond laat gegeven persconferentie. Daarin werd bekend dat een deel van de hoofdtribune gestut gaat worden en dat de wedstrijd tegen Heracles in het uiterste geval verschoven gaat worden naar 2 mei.

Of bezoekers van wedstrijden gevaar hebben gelopen is onduidelijk. “Dat weten we niet zeker, daarom hebben we als college besloten de Onderzoeksraad voor Veiligheid te verzoeken een onderzoek te doen”, geeft de burgemeester aan. “Het feit dat we nu maatregelen nemen, betekent dat we serieuze twijfels hebben over de veiligheid.”

In dat onderzoek wordt het stadion geheel doorgelicht, van de tekentafel tot hoe het er nu bij staat. “Die constructie is namelijk al negentien jaar hetzelfde”, aldus verantwoordelijk wethouder Bernie van den Berg. Dat zou kunnen betekenen dat de modellen waarop de sterkte van het stadion waren gebaseerd, wellicht nooit hebben geklopt. Of dat betekent dat het stadion al die tijd onveilig is geweest, zou uit het onderzoek moeten komen.

Een jaar geleden bleek dat er in delen van de hoofdtribune scheuren zaten. Een analyse van de verschillende bekende rapporten door ABT afgelopen week maakte duidelijk dat er mogelijk in de verkeerde richting naar de mogelijke oorzaken werd gezocht. Daaruit volgde de conclusie dat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.