Plaatsen van zakken kunstmest op de hoofdtribune van NAC om de constructie te testen.
Plaatsen van zakken kunstmest op de hoofdtribune van NAC om de constructie te testen. Wijnand Nijs

Zakken kunstmest om tribunes NAC te testen

NAC

STEENAKKER - Om de constructie van de hoofdtribune goed door te kunnen meten worden er deze vrijdagochtend zakken kunstmest op de tribune geplaatst. Tot deze test werd donderdag besloten nadat uit nieuwe rekenmodellen bleek dat de veiligheid van de constructie niet onomstotelijk kan worden bewezen.

Rond kwart over elf vrijdagochtend is het relatief rustig bij NAC. Aan de B-side kant van de hoofdtribune staan achter de hekken een paar pallets met zakken kunstmest, 25 kilo ieder. Een paar medewerkers rijden de pallets een paar meter verder, waarna ze de tribune op gesjord worden. Lomp gewicht om te kijken of de scheuren verder scheuren en of de tribune buigt of barst. 

Bij de hoek van de tribune staan wat medewerkers van NAC, samen met vermoedelijk deskundigen van ingenieursbureau, te kijken naar de plaatsing van de zakken. Nitrophoska Perfect staat er. Stikstof, fosfaat, kali, magnesium en natrium zit er in. Uit het magazijn van grasman Braspenning getrokken? Niet waarschijnlijk, geeft een woordvoerder van graszaadleverancier Limagrain aan. "Dit gebruik je niet voor het gras."

Buiten de hekken geen opstootjes of boze supporters, wel een paar journalisten die door de hekken foto’s en filmpjes maken. Aan het begin van de middag kan er een kijkje genomen worden. Dat is ook duidelijk hoe de ondersteuning van de tribunes eruit gaat zien. Dat stutten is nu toch nodig, zo oordeelde de burgemeester.  

Vrijdagmiddag moet duidelijk worden of de tribune een volle belasting aan kan tijdens NAC-Heracles van zaterdag, of dat er andere maatregelen genomen moeten worden. In het uiterste geval wordt de wedstrijd uitgesteld naar 2 mei.