Afbeelding

Wedstrijd NAC van zaterdag gaat door, stadion veilig genoeg na maatregelen

NAC

BREDA - De wedstrijd tussen NAC Breda en Heracles Almelo van zaterdag gaat door. Ondanks de scheuren in het Het Rat Verlegh Stadion van NAC kan de veiligheid worden gegarandeerd. Wel moeten de scheuren worden gestut. Dat is vrijdag gebeurd, zodat er geen bezwaar is tegen het door laten gaan van de wedstrijd

De tribunes van NAC werden vrijdag onderworpen aan een stresstest door zakken kunstmest op de stoeltjes te plaatsen. Tot deze test werd donderdag besloten nadat uit nieuwe rekenmodellen bleek dat de veiligheid van de constructie niet onomstotelijk kon worden bewezen.

De stresstest van vrijdag wees uit dat het gescheurde beton niet meer veert zoals zou moeten, maar dat dit geen gevaarlijke situaties oplevert. "We hebben getest alsof op elk stoeltje iemand van 200 kilogram zou zitten. Daaruit bleek dat er geen acuut risico is dat het beton naar beneden stort", zo gaf Depla aan tijdens een persconferentie vrijdagmiddag. 

Het stadion is zonder risico te gebruiken de komende 12 weken, stelde de burgemeester. In die periode moet duidelijk worden op welke manier de constructie wordt aangepast. Daarbij gaat het vooral om het deel van de hoofdtribune vanaf rij vier. Daar zit qua belasting het zwakke punt. Het doorbuigen van de onderste rijen is verholpen door het plaatsen van de stutten. "Daarvoor was de aanbesteding voor het plaatsen van steunen deze zomer eigenlijk al rond", gaf wethouder Van den Berg aan tijdens de persconferentie.

Door de nieuwe inzichten van de afgelopen wordt bekeken op welke manier de reparaties kunnen worden uitgevoerd. Of dat betekent dat de gehele hoofdtribune op de schop gaat deze zomer, is nog onduidelijk. Breda gaat het stadion laten doorlichten en vraagt aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid hoe dit het beste kan gebeuren.