Afbeelding
Freek de Swart

Wethouder Bergkamp laat bruisende kant Boschstraat zien (foto's)

Economie

BREDA - De Boschstraat komt vaak negatief in het nieuws. Drugsoverlast, enge asielzoekers en leegstand zijn hierbij thema’s die vaak de revue passeren. Dat er ook veel goede dingen gebeuren in de winkelstraat bewees onlangs wethouder Bob Bergkamp. Bewapend met bossen bloemen bezocht hij verschillende startende ondernemers in de straat.

Hempi
Als eerste werd de nieuwe winkel Hempi van Paul Elzerman bezocht. Net als de twee coffeeshops in de straat wil hij zijn geld gaan verdienen met hennep. Niet in de vorm van hashish, maar hennepzaad, hennepchocola, hennepshampoo en bijvoorbeeld henneptassen. Daarnaast verkoopt Elzerman verschillende superfoods en lichaamsverzorgingsproducten.

De komst van de wethouder valt samen met de ondertekening van het huurcontract. Na het applaus en een fotomoment volgt een kleine rondleiding door het pand. Aan de achterzijde blijkt nog een ruimte te zijn die gehuurd kan worden voor bijvoorbeeld yoga-lessen. “Op die manier lopen er ook mensen door mijn winkel die er anders wellicht nooit zouden komen”, vertelt Elzerman. De ondernemer denkt dat Hempi goed aansluit bij de rest van de straat. “Het past bij de coffeeshops in de straat en ik hoop dan ook dat mensen via mij de andere kant van cannabis leren kennen.”

Filmhuis Breda
Het volgende bezoek is bij Mylaine Roelofs en Chiel Rottier. Het creatieve duo is van plan om een filmhuis op te zetten met daarbij een grand-café. Het uiteindelijke doel is 3 zalen met 50 tot 80 stoelen, maar ze willen dit najaar kleinschalig starten. “We beginnen één keer in de maand met een event rondom een film en proberen dat langzaam uit te breiden via crowdfunding en ambassadeurs.”

Dankzij een samenwerking met IDfx, onder andere bekend van het BUTT-filmfestival, kan het filmhuis starten zonder direct allerlei dure apparatuur te hoeven aanschaffen. “Het is momenteel nog even schaken op veel verschillende borden tegelijkertijd. Onze filosofie is echter heel simpel, we willen het filmhuis gezamenlijk maken met de mensen in de stad”, vertelt Chiel. Volgens hem zijn ook de andere twee bioscopen in de stad enthousiast over het initiatief. “We vullen elkaar dadelijk goed aan en zitten niet in elkaars segment.”

Pop-up winkel
Het volgende bezoek is aan de winkel van José Mouwen. De winkel is sinds maart gevestigd in de straat en zal in juli alweer vertrekken. Volgens Mouwen moet je als pop-up winkel roeien met de riemen die je hebt. De winkelier wijst naar het systeemplafond: “Die zou ik er zelf nooit in hebben gezet.” Mouwen weet nog niet of ze nog een keer een pop-up winkel gaat beginnen. “We moeten eerst nog eens berekenen of dat financieel handig is.”

KoffieTenTje
De dag wordt afgesloten bij KoffieTenTje, het nieuwe koffietentje in de straat. Eigenaar Marjon de Bruijn vertelt over het gevecht met de gemeente dat ze in het begin heeft moeten voeren voor de zaak. “Pas de laatste tijd heb ik het idee dat ze op het stadskantoor verder kijken dan de regeltjes.” Wethouder Bergkamp roemt op zijn beurt de standvastigheid van de eigenaar. Via meerdere kanalen werd hij er namelijk op aangesproken om haast te maken met de vergunningen voor de zaak. Dan is het tijd voor bubbels om te vieren dat de Boschstraat weer bruist.

Bekijk de foto's van het bezoek in het fotoalbum.