Afbeelding
Ernst Lemm

Para sluit voorgoed de deuren aan het Van Coothplein

Cultuur

BREDA - Dans- en feestzaal Para in Breda is niet meer. Zaterdag sloot de danstempel voorgoed de deuren. Marc Grott van Salsa in Breda kijkt met weemoed terug op tien jaar Para in Breda. "mensen leerden hier uitgaan."

Hoe was de afscheidsavond afgelopen zaterdag?
“Het was top. We hadden 200 mensen uitgenodigd, op het podium stond Caña Brava en onze eigen huisbandjes. Tijdens de avond kwamen veel verhalen naar boven van de Para en ook de voorloper daarvan het Poppodium. Dat maakte me wel weemoedig, omdat iedereen de Para altijd met liefde heeft omarmd."

Wat voor verhalen kwamen er naar boven?
“Veel mensen deden hier hun eerste dansje, rookten hun eerste jointje en leerden uitgaan. Mensen hebben zich hier ontwikkeld en zijn gegroeid. Je merkt overigens dat de geest van de Para inmiddels het pand ook verlaten heeft. Voor het eerst in tien jaar hadden we rioolproblemen en gingen er zomaar lampen kapot, dat gebeurde normaal nooit.”

Wat waren in die tien jaar de hoogtepunten en dieptepunten?
“Er zijn nooit dieptepunten geweest, geen vechtpartijen of ongelukken. Mijn hoogtepunt klinkt misschien wat raar, maar dat was een uitvaart van een jonge muzikant van begin veertig. Die wilde graag dat er afscheid van hem werd genomen in een omgeving waar hij graag was met goed geluid. Dat was een supermooie dienst, ik krijg er nog kippenvel van.”

Waarom stoppen jullie nu?
“We hebben tien jaar geweldig in de Para gezeten, maar soms is het tijd om verder te gaan en we willen naar buiten. De trend is momenteel dat mensen buiten zitten, zelfs als ze een sjaal en terrasverwarming nodig hebben om warm te blijven. Daar spelen we nu op in met een mobiele dansvloer. Zo stonden we gisteren in de Satéhut en gaan we 31 mei het dr. ingenhouszplein helpen feestelijk te openen. We zijn een blije groep, dus als wij ergens de dansvloer neerzetten komen de dansers vanzelf. Ook blijft Salsa in Breda gewoon doorgaan bij De Grott."

Wat gaat er gebeuren met het pand?
“Geruchten in de wandelgangen zeggen dat er een kledingwinkel gaat komen, maar zeker weten doe ik dat niet. We zijn het gebouw blij en positief uitgegaan en zullen ons er altijd emotioneel mee verbonden voelen. Ik hoop dat de nieuwe gebruikers er iets moois mee gaan doen."