Afbeelding
Prorail

Onderzoek Elsevier: Breda zevende sterkste lokale economie van Nederland

Economie

BREDA - Breda doet het goed, zegt Elsevier. Uit het onderzoek ‘Toplocaties’, dat het blad jaarlijks met Bureau Louter uitvoert, blijkt dat Breda qua economische prestaties op de zevende plek van Nederland staat. Vorig jaar was dat nog de negende plek.

In het onderzoek worden ruim veertig indicatoren tegen elkaar afgezet. Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken naar dingen als groei of krimp van werkgelegenheid in verschillende sectoren, maar ook naar aantallen starters of nieuwbouw of bezetting van kantoorgebouwen.

Dat Breda op plek nummer zeven staat betekent niet dat de stad in absolute zin zo veel bijdraagt aan het bruto binnenlands product. In het onderzoek van Elsevier en bureau Louter zijn de prestaties van gemeenten afgezet tegen het aantal inwoners. Zo kun je zien hoe de gemeentes naar verhouding scoren.

Dan blijkt dus dat Haarlemmermeer - voor het derde opeenvolgende jaar - de sterkste lokale economie heeft. Daaronder komen Eindhoven en Amsterdam. Breda, Den Bosch (5) en Eindhoven (2) zijn de sterkste lokale economieën in Brabant.

Vorige jaar stond Breda dus op de negende plek qua gemeenten. Maar als regio deed Breda het nog een stuk beter: toen werd de stad derde, na Amsterdam en Eindhoven. De wethouder van economische zaken was dinsdag niet in de gelegenheid om te reageren en een verklaring voor de stijging te geven.