Wethouder Van den Berg laat een van de scheuren zien op een uitvergrote foto.
Wethouder Van den Berg laat een van de scheuren zien op een uitvergrote foto. Pepijn Nagtzaam

Verantwoordingsdebat onveiligheid NAC-stadion: Raad wil groot historisch onderzoek

Politiek

BREDA - De complete gemeenteraad wil dat er een stevig onderzoek komt naar het NAC-stadion. Na alle ophef rondom de scheurvorming en mogelijke onveiligheid van het stadion vinden de partijen het tijd om 'de onderste steen boven' te krijgen en terug te kijken naar de bouw en constructie van het stadion. 

In de door VVD en D66 extra aangevraagde vergadering over het handelen van de wethouder en de gang van zaken rondom de onveiligheid van het NAC-stadion bleek dat die partijen nog steeds ontevreden zijn over de manier waarop wethouder Van den Berg omging met de review van ABT, die hij op 1 april onder ogen kreeg. Daarin zei het onderzoeksbureau niet de conclusie van bureau Den Boer CCI te kunnen onderschrijven dat het stadion helemaal veilig was. Op 9 april is daar een heftige commissievergadering over gevoerd. Toen stelde wethouder Van den Berg nog dat het stadion absoluut veilig was. 

'Het had eerder gemoeten'
D66 en VVD benadrukten woensdag nogmaals dat wethouder Van den Berg eerder - meteen na het ontvangen van de review - contact op moeten nemen met ABT. "Dan was het mogelijke gevaar misschien eerder aan het licht gekomen en was er sneller actie ondernomen."

Het was vooral dat punt waarop de fracties aangaven ernstig ontevreden te zijn. De wethouder verklaarde dat hij ABT toen nog niet als partij zag, wat kwaad bloed zette bij de twee oppositiepartijen. Volgens hen heeft de wethouder niet pro-actief genoeg gehandeld. Daarnaast gaf D66'er De Beer aan flink te balen van de manier waarop er op de man gespeeld is. Begin april heeft de wethouder overigens wel contact opgenomen met bureau Den Boer CCI om aan hen de review voor te leggen.

Wethouder: 'Ik sta achter mijn keuzes'
Terugkijkend op de afgelopen weken gaf de wethouder donderdagavond aan dat hij achter zijn keuzes stond en nog steeds staat. "Ik ben er 24/7 mee bezig geweest en heb er veel over nagedacht. Maar met de kennis die ik toen had heb ik beslissingen gemaakt." Later veranderde die kennis. 

Toen op 14 april ABT nog een brief stuurde met een waarschuwingsboodschap werd er snel actie ondernomen. Drie onderzoeksbureaus keken nog eens naar de constructie, maakten een 3D-model en stelden vast dat het stadion mogelijk onveilig was. Na een spoedberaad bij NAC is besloten om een onderdeel van de tribune te stutten en de tribune te testen door zware mestzakken op de tribune te leggen. 

Veel interrupties over pijnpunten
De raadsvergadering bestond verder uit een verregaande uitleg van de tijdlijn die gevolgd is. Verschillende partijen en de wethouder legden hun manier van actie ondernemen uit. Dat de partijen daar nog steeds erg wisselend naar kijken bleek uit de elkaar constant opvolgende interrupties.

Pijnpunt bleef nog steeds het, volgens oppositiepartijen langzame, handelen van de wethouder na de notitie van ABT op 1 april. Wethouder Van den Berg zei dat hij toen, in die notitie, geen aanleiding zag om ABT te bellen. Dat kwam pas nadat er door het bureau dus een brief werd gestuurd waarin gesteld werd dat er mogelijk toch acuut gevaar dreigde. 

Nu lijkt de aanhoudende storm van de afgelopen maand toch te gaan liggen. Waar het debat eerder hard ging en het debat als slecht of stemmingmakend werd beoordeeld was die sfeer donderdagavond anders. "Het besef dat door fouten de veiligheid mogelijk al jaren in het geding is hakte er hard in bij mij", verklaarde CDA'er Peter Elbertse, die daarmee waardering uitsprak voor het inbrengen van ABT als externe partij.

Raad wil nu historisch onderzoek
De gemeenteraad wil nu een raadsonderzoek of raadsenquete naar het Rat Verleghstadion. De komende tijd moet besproken worden hoe er een groot onderzoek uitgevoerd kan worden naar het in 1996 gebouwde NAC-stadion.

Dat onderzoek moet duidelijk maken hoe de besluitvorming rondom de bouw en aankoop van het stadion is verlopen. Er moet goed gekeken worden naar de veiligheid van gebruik en constructie en de verbouwing van het stadion. In juni moet er een onderzoekscommissie gevormd worden en moeten de specifieke onderzoeksvragen uitgewerkt zijn.