In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers
In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers

Breda staat stil bij 70ste dodenherdenking

Cultuur

BREDA - De stad staat aankomende maandag op verschillende manieren stil bij dodenherdenking. Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat er een einde werd gemaakt aan de bezetting van Nazi-Duitsland in Nederland en de rest van Europa.

Grote Kerk
Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt tussen 19.00 en 19.30 een passend programma op het carillon van de Grote Kerk. Na een kort welkomstwoord om 19.30 uur door de voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking zal burgemeester Paul Depla een toespraak houden.

Liselotte Koopmans, leerling van het OLV-lyceum draagt het door haar geschreven gedicht ‘TOEKOMST’ voor. Aansluitend leggen de burgemeester namens de Gemeente Breda en de dichter samen de eerste krans bij het oorlogsmonument in Park Valkenberg.

Kransleggingen
Naast de burgemeester zal ook de rest van het stadsbestuur  op verschillende plekken in de stad stil staan bij 4 mei. Wethouder Selçuk Akinci houdt in Teteringen om 19.00 een toespraak en legt een krans op het kerkhof van de Willibrorduskerk.

Wethouder Patrick van Lunteren neemt om 19.30 deel aan een stille tocht van de Kerk in Prinsenbeek naar de Vredeskapel aan de Kapelstraat. Hier zal ook een krans worden neergelegd. Wethouder Bernie van den Berg houdt een kwartier later een toespraak bij het monument op het Wilhelminaplein in Ulvenhout. Ook hier zal een kranslegging plaatsvinden.

Arriva
De treinen en bussen van Arriva staan waar mogelijk om 20.00 twee minuten stil uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.