Afbeelding
Vintage en Art Collective

Strijd tegen leegstand Haagdijk begint met pop-up store Vintage & Art Collective

Economie

BREDA - De ondernemers van de Haagdijk hebben er een collega bij. De winkel Vintage & Art Collective opent hier vrijdagavond namelijk de deuren. De zaak is de eerste pop-up store op in de straat en moet antwoord bieden op de leegstand in de binnenstad van Breda.

De nieuwe winkel is in eerste instantie een creatief huwelijk tussen keramisch kunstenaar Jessica Melis en vintageverzamelaar Stephanie van Leeuwen. De spullen in de winkel lopen dan ook uiteen van rolschaatsen uit de jaren 70 tot keramische huisnummerbordjes. De kleding bij Vintage & Art Collective komt voornamelijk uit de jaren 60 tot 80. De meubels gaan terug tot de roaring twenties. Ook kunnen klanten met ideeën komen waarvan Melis dan iets keramisch maakt. Alles met de hand en uniek.

Belgen en Randstedelingen
De beide kersverse winkeleigenaren hopen natuurlijk dat de hele stad binnenkort een keer komt kijken, maar vermoeden dat vooral creatief Breda de weg naar hun winkel zal vinden. “En Belgen, die waarderen vintage op een hele andere manier. Ook in de randstad leeft het heel erg, Brabant is aan het opkomen”, vertelt Van Leeuwen.

Doelen en dromen
De winkel zal in eerste instantie geopend zijn van woensdag tot zaterdag. Mocht de winkel goed draaien dan wordt het aantal dagen uitgebreid. Wat de toekomst ook brengen zal, voor Van Leeuwen en Melis is het project nu al geslaagd. Van Leeuwen spreekt zelfs van een droom die uitkomt en ook haar collega kan zich weinig meer wensen. “Ik ben net anderhalf jaar afgestudeerd en heb nu al een eigen winkel”, verklaart Melis. Dan na een korte stilte: “Als ik iets moet noemen dan zou ik er in de toekomst graag volledig van willen leven.”

CLIB
De dames zijn aan het pand gekomen via CLIB. Deze culturele vastgoedbeheerder heeft als doel om vastgoedbeheerders te overtuigen om hun panden beschikbaar te stellen voor pop-up stores zoals die van Vintage & Art Collective. Op die manier moet het centrum van de stad leefbaar blijven en worden ook de vaste lasten van de eigenaren  gedrukt. Zodra er een echte huurder wordt gevonden voor het pand verhuist de tijdelijke winkel weer naar een ander leegstaand pand.

De opening van Vintage & Art Collective aan de Haagdijk 24 is op 1 mei en duurt van 17.00 tot 21.00. De opening wordt verzorgd door burgemeester Paul Depla.